28 Ağustos 2022 Pazar

DİN KARDEŞLİĞİ


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا زَارَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَجَلَسَ عِنْدَهُ فَلَا يَقُومَنَّ حَتَّى يَسْتَأْذِنَهُ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  برينز ، دين قردشنى زيارت أديب ياننده اوطورديغى زمان ، اوندان إزن آلمادان يانندان آيرلماسين . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Biriniz, din kardeşini ziyaret edip yanında oturduğu zaman, ondan izin almadan yanından ayrılmasın.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  29   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

DİN KARDEŞLİĞİ

 

Din kardeşleri arasındaki muhabbet, kişinin kardeşine ihlaslı, samimi ve sadık olması ile artar. Kardeşler arasındaki ihlas ile, vefa meydana gelir. İşte bu vefa, yani dostlukta sebat göstermek, ülfetin ve samimiyetin en yüksek mertebesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), aralarındaki ülfet (samimiyet ve muhabbet) artsın ve yardımlaşmaları kuvvetlensin diye ashâbı arasında kardeşlik tesis etmiş ve şöyle buyurmuştur:

Size saf, temiz kardeşler edinmenizi tavsiye ederim. Çünkü onlar (din kardeşleriniz), refah (bolluk) zamanında ziynet, belâ zamanlarında ise teminattır.”

Kişi, din kardeşi ile kuvvetli olur. Kendisi için istediğini senin için de istemeyen kimsenin dostluğunda hayır yoktur.”

Ömer bin Hattâb radıyallâhü anh şöyle buyurdu: “Kardeşler ile beraber olmak (sohbet, muhabbet etmek) hüzünleri giderir.”

Hâlid bin Safvân, “Muhakkak insanların en âciz olanı kardeş edinmekte noksan olanıdır. Ondan daha âciz olanı ise kendisine yardımı dokunacak din kardeşlerinin dostluklarını zâyi edenidir.” buyurmuştur.

İbn-i Mu‘tez, “Kendisine hakîkî (din) kardeşi bulan kimselerin bu kardeşleri (dünya ve ahiret bütün işlerinde) kendisine yardımcı olurlar.”

Âlimlerin bazısı şöyle demişlerdir: “Sıkıntılı günler için en faydalı hazırlık, vefalı din kardeşleri edinmektir.”

 

SAFER AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Safer ayı ictimâı, 27 Ağustos Cumartesi günü, Türkiye saati ile 11.18’dedir.

Ru’yet ise 28 Ağustos Pazar, Türkiye saati ile 01.03’tedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: ABD, Peru, Kolombiya, Panama, Bolivya, Meksika, Haiti, Honduras, Büyük Okyanus, Havai, Yeni Zelanda. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 28 Ağustos Pazar günü de Safer ayının 1. günüdür.

Hicrî:  29   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder