13 Ağustos 2022 Cumartesi

KUR’ÂN-I KERÎM’İ ÖĞRENMEK VE ÖĞRETMEK


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ لَمْ يَشْكُرِ الْقَلِيلَ لَمْ يَشْكُرِ الْكَثِيرَ وَمَنْ لَمْ يَشْكُرِ النَّاسَ لَمْ يَشْكُرِ اللهَ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  آزا شكرتمين ، جوغاده شكرتمز . إنسانلره تشكر أتمين ، الله تعالى يه ده شكرتمز . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Aza şükretmeyen, çoğa da şükretmez. İnsanlara teşekkür etmeyen, Allâhü Teâlâ’ya da şükretmez.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  15   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İ ÖĞRENMEK VE ÖĞRETMEK

 

Her Müslüman, küçük yaşlardan itibaren Kur’ân-ı Kerîm okumasını öğrenmeli, en azından namazda okuyacağı kadar da ezberlemelidir. Çünkü her mükellef için namazlarında okuyacağı kadar Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini ezberlemek farzdır. Fâtiha Sûresi’ni ve diğer bir sûreyi ezberlemek de vaciptir. Kur’ân-ı Kerîm’in bütün âyetlerini, sûrelerini hıfzetmek ise farz-ı kifâyedir.

Namazlarda farz olan kırâetin miktarı, İmâmeyn (İmâm Ebû Yûsuf ve İmâm Muhammed rahmetullâhi aleyhimâ)’ya göre üç âyettir veya böyle üç âyet miktarı uzun bir âyettir.

Kur’ân-ı Kerîm’i okumak gibi başkasına okutmak (öğretmek) de pek büyük bir ibadettir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

Sizin en faziletliniz, Kur’ân’ı öğrenip başkalarına öğreteninizdir.”

Yine buyurmuşlardır ki: “Cenâb-ı Hak, arz ehline azâbı murad eder. Ancak arz ehlinin, çocuklarına hikmeti öğrettiklerini işitir de onlardan azâbı çevirir.” (Sünen-i Dârimî) Âlimler, buradaki hikmet ile Kur’ân-ı Kerîm’in öğretilip öğrenilmesinin murat edildiğini beyan etmişlerdir.

 

MUTFAĞIMIZ:..Havuç Çorbası

 

Malzemeler: 2 adet havuç, 1 çay bardağı tel şehriye, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 diş sarımsak, 6-7 su bardağı sıcak su, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1’er yemek kaşığı un ve tuz, 1 yumurta sarısı.

Hazırlanışı: Tereyağı, bir tencerede eritilir ve tel şehriye konulur, rengi hafif sararana kadar kavrulur. Ardından, rendelenmiş olan havuçlar ilave edilir. Havuçlar bir dakika kadar kavrulduktan sonra ince doğranmış sarımsaklar eklenir, kokusu çıkana kadar karıştırılır ve ardından tencereye sıcak su ilave edilir. Su kaynayınca ocağın altı kısılır. Terbiye için yoğurt ve yumurta sarısı bir kâsede çırpılır. Daha sonra un ilave edilerek iyice karıştırılır. Yarım çay bardağı ılık su ilave edilerek biraz daha karıştırılır. Ardından terbiye, tencereye azar azar ilave edilir. Tuz da eklenerek 10 dakika, kısık ateşte pişirilir. 5 dakika dinlendirildikten sonra üzerine kuru kekik veya nane serpilerek ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:  15   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder