29 Ağustos 2022 Pazartesi

KUS BİN SÂİDE’NİN HUTBESİ -2


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ لِلّٰهِ مِائَةَ رَحْمَةٍ فَمِنْهَا رَحْمَةٌ بِهَا يَتَرَاحَمُ الْخَلْقُ بَيْنَهُمْ وَتِسْعَةٌ وَتِسْعُونَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ. (م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محققكى الله تعالى نيك يوز رحمتى واردر . او رحمتدن برى سببيله مخلوقات بربرلرينه مرحمت أدر . دوقسان دوقوزى إيسه ، قيامت كونى إيجن آلقونولمشدر . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak ki Allâhü Teâlâ’nın yüz rahmeti vardır. O rahmetten biri sebebiyle mahlûkât birbirlerine merhamet eder. Doksan dokuzu ise, kıyamet günü için alıkonulmuştur.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  02   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

KUS BİN SÂİDE’NİN HUTBESİ -2

 

Kus bin Sâide, Hâtemü’l-Enbiyâ’nın yakında geleceğini keşfedip Ukâz Panayırı’nda halkın ileri gelenleri önünde bundan bahsederken, Hâtemü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Hazretlerinin de orada bulunduğundan ve kendisine bakmakta olduğundan habersizdi.

Aradan fazla zaman geçmedi, Hâtemü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Hazretlerine peygamberlik ve risâlet geldi. Lâkin Kus bin Sâide vefat ettiğinden gelip de görüşmek kendisine nasip olmadı. Ondan sonra Benî İyâd’ın önde gelenlerinden Cârûd ismindeki zât da onun gibi muvahhid (Allâh’a şirk koşmayan) ve Îsâ aleyhisselâm’ın dininde idi. Bir gün kavminin eşrafıyla birlikte Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in huzuruna gelip İslâm ile müşerref oldular.

Hâtemü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Hazretleri, ondan memnun oldu ve “İçinizde Kus bin Sâide’yi bilen var mı?” diye sordu. Cârûd (r.a.) da; “Yâ Resûlallah, hepimiz biliriz.” diyerek cevap verdi.

Hâtemü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Hazretleri “Kus bin Sâide’nin Ukâz panayırında deve üzerinde hutbe okuduğu hatırımdan çıkmaz. Bir hayli sözler söylemişti.” diye buyurdu.

Ebû Bekri’s-Sıddîk (r.a.) Hazretleri o mecliste bulunup, “Yâ Resûlallah! Ben de o gün Ukâz Panayırı’nda idim. Kus bin Sâide’nin söylediği sözler hep hatırımdadır.” diyerek o hutbeyi başından sonuna kadar okudu.

Hâtemü’l-Enbiyâ (s.a.v.) Hazretleri “Ümid ederim ki Cenâb-ı Hak, kıyamet günü Kus bin Sâide’yi ayrıca bir ümmet olarak diriltir.” buyurdular.

 

NÜKTE:…..SEN HİÇ TUTAMAZSIN

 

Hayli zengin bir zâtın, elinin biri çolak olan bir oğlu vardı. Bu zât ölüm döşeğinde iken, oğluna şu nasihatte bulundu:

“Oğlum! Ben yetmiş senedir dünyanın ardına düşüp dört elle ona sarıldım; bunca mal biriktirdim. Sonunda hepsini bırakıp gidiyorum. Sakın sen de benim gibi hırslı olma. Zira sen, bir el ile hiç tutamazsın.”

Hicrî:   02   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder