10 Ağustos 2022 Çarşamba

İMAN EDENLER ALDANMAZLAR


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : اِنَّمَٓا اَمْرُهُٓ اِذَٓا اَرَادَ شَيْـًٔا اَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ، فَسُبْحَانَ الَّذِي بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ. (سورة يس، ۸۲-۸۳)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  او ، نون شانى ، بر شئ مراد أتديكى زمان آنجق اونه ’ اول ! ‘ دمه سيدر كه ، اوده همن اولوورير . او حالده هر شيئك ملكيت وتصروفى يدى قدرتنده اولان ( الله تعالى ) ، ( هر تورلى نقصانلقدان ) منزه در. سز آنجق او ، كا دوندوروله جكسنز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):   O’nun şanı, bir şeyi murad ettiği zaman ancak ona ‘Ol!’ demesidir ki, o da hemen oluverir. O hâlde her şeyin mülkiyet ve tasarrufu yed-i kudretinde olan (Allâhü Teâlâ), (her türlü noksanlıktan) münezzehtir. Siz ancak O’na döndürüleceksiniz.”

(Yâsîn Sûresi, âyet 82-83)

Hicrî:  12   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

İMAN EDENLER ALDANMAZLAR

 

Âhiret, ebedî hayattır. Kur’ân-ı Kerîm’in bize bildirdiği âhiret hayatının hak olduğuna biz inanırız. Gayb âleminin bugünkü görünen, bilinen âlemden sonsuz derecede geniş ve en mükemmel olduğu ve her hâlde yarın (âhiret) için daha mükemmel bir hayatın olduğu şüphesizdir. Buna, “Acaba!” diyerek şüphe edenler, kalpleri kör olanlardır. (Kişi şöyle inanmalıdır:) “Evvela Hz. Allah, beni yarattı. Yine Hz. Allâh’a gideceğim. Gittiğimde, Rabb’imin bir âleminde daha niçin diriltilmeyeyim? Niçin rahmetlerine eremeyeyim? Cenâb-ı Hak, hüsn-i hâtime (son nefeste iman) nasip etsin.”

Peygamber Efendimizden (s.a.v.) rivâyet olunuyor ki: “Şu kimselere hayret edilir: Allâh’ın yarattıklarını görüp dururken Allah hakkında şüpheye düşer. İlk dirilişi tanır da âhirette dirilmeyi inkâr eder. Her gece ve her gün ölüp dirilip dururken öldükten sonra dirilmeyi inkâr eder. Cennete ve cennet nimetlerine iman eder de yine aldatıcı dünya için çalışır. Evvelinin bir nutfe, âhirinin kokuşmuş bir ceset olduğunu bilir de yine kibirlenir ve övünür.”

Biz var isek, bizim ilmimiz var ise, Allâhü Teâlâ ve onun ilim ve kudreti daha evvel vardır. Bugünkü bilinen âlem var ise yarınki gayp âlemi de tabiatıyla vardır. Bugün olmayanlar yarın olur. Bugün inanmadıklarımıza yarın inanmak mecburiyetinde kalırız. Hiç yanılmamak, hiç şaşmamak, sonsuz ümitsizliğe düşmemek istiyorsak hiçbir hâdisenin, hiçbir şüphenin yıkamayacağı hak esaslara iman etmeliyiz.

Yeter ki mümküne imkânsız demeyelim, hayır yerine şerre koşmayalım, imkânsız zannettiklerimizin mümkün olduğunu gördüğümüz zaman perişan oluruz.

Sudan ateş, ölüden diri çıkar mı? Allâh’ın izni ile çıkar. Göklere çıkılır mı? Allâh’ın izni ile çıkılır. Kabirde sual sorulur mu? Allâh’ın izni ile sorulur. Ölen dirilir mi? Allâh’ın izni ile dirilir. Lâkin insan, yaratıcı olabilir mi? Olamaz. O, Allâh’ın izniyle kuş da yapsa, ölüleri de diriltse yine kuldur, yine kuldur. Bütün imkânlar Allâh’ın kudretindedir.

İşte Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (s.a.v.), bize imanı, tevhid akîdesini ve buna göre sâlih amelleri talim için gönderilmiştir. Ona iman edenler hiçbir zaman aldanmazlar, her zaman yakîn (tam iman) sahibi olurlar.

Hicrî:  12   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder