26 Ağustos 2022 Cuma

ZİRAATÇİLER İÇİN AY TAKVİMİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَٓاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ. (سورة يونس، ٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  او ( الله )  كونه شى بر ضياء ، آيى ده بر نور يابمشدر . اوكا معجزه لر تقدير بيورمشدركه ، سنه لريك صايسنى وحسابى بله سنز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):   O (Allah), güneşi bir ziyâ, ayı da bir nur yapmıştır. Ona menziller takdir buyurmuştur ki, senelerin sayısını ve hesabı bilesiniz.”

(Yûnus Sûresi, âyet 5)

Hicrî:  28   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

ZİRAATÇİLER İÇİN AY TAKVİMİ

 

Eski yıllardan beri insanlar işlerini, zirâî faaliyetlerini Ay’ın safhalarına göre yapmaya dikkat etmişlerdir. Ay, yerküresi etrafında, batıdan doğuya doğru hareket ederken, Dünya ile Güneş arasına girince, üçü de aynı hizaya gelir. Bu hâle, ictimâ’ denir ve Ay, Dünya’nın hiçbir yerinden görünmez.

Ay’ın güneş ışığını Dünya’ya aksettirmesi, yaklaşık 14’er gün arayla iki farklı şekilde olmaktadır. Bunlardan biri hilalle başlayıp dolunayla biten büyüme safhası, diğeri ise dolunayla başlayıp hilalle biten küçülme safhasıdır. Hicrî-Kamerî takvim de ayın bu hâline göre tertip edilmektedir.

Hicrî-Kamerî takvime göre, ayın birinden on dördüne kadar olan günlere ayın yenisi; ayın on dördünden sonraki günlere ise ayın eskisi denir.

Ay’ın yenisinde Ay’ın câzibe (çekim) kuvveti arttığı için suyun bulunduğu her yerde suların daha çok dışarıya aktığı, eskisinde ise suyun durulduğu görülmektedir.

Tarla ekiminde toprak, tohumla buluşturulurken ayın eskisine ve yenisine dikkat edilmelidir. Zira ayın yenisinde dikilen ağaç ve ekilen tohumun verimi daha düşük olur.

Tohumlar ve fideler tarlaya kamerî ayın on beşinden sonra ekilirse bereketli olur. Böylece mahsul sağlıklı ve hastalığa dayanıklı olur. Ayın yenisinde ağaç kesilirse ağaç, suyunu çekmediği için çürüyüverir, eğilir, kurtlanır. Ay’ın eskisinde ise ağaç suyunu çekmiş olacağından dolayı sağlam olur.

Ay’ın bir başka tesirini, İsmail Hakkı Bursevî Hazretleri, Yâsîn-i şerîf’in 40. âyet-i kerîmesinin tefsirinde şöyle anlatmıştır: “Güneş, meyveleri olgunlaştırır, ay, renk verir, yıldızlar da tatlandırır.”

Takvimimizdeki ay şekillerini ve hicrî-kamerî günleri takip ederek zirâî faaliyetlerinizi yapabilirsiniz.

Hicrî:  28   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder