6 Ağustos 2022 Cumartesi

DÜNYA VE ÂHİRET HASTALIKLARININ DEVÂSI


قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ بَاتَ ذَاكِرًا طَاهِرًا ثُمَّ تَعَارَّ مِنَ اللَّيْلِ لَمْ يَسْأَلِ اللهَ حَاجَةً لِلدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ إِلَّا أَعْطَاهُ اللهُ. (ش)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه عبدستلى والله تعالى ي ذكر أدرك اويوسه ، صكره ده كجنيك بر وقتنده اويانسه ، دنيا وآخرت إحتياجندان هر نه إسترسه ، محقق الله تعالى ، اونه ورير . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Bir kimse abdestli ve Allâhü Teâlâ’yı zikrederek uyusa, sonra da gecenin bir vaktinde uyansa, dünya ve âhiret ihtiyacından her ne isterse, muhakkak Allâhü Teâlâ, ona verir.”

(Musannef-i İbn-i Ebî Şeybe)

Hicrî:  08   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

DÜNYA VE ÂHİRET HASTALIKLARININ DEVÂSI

 

Tâbiîn’in büyüklerinden Hasan-ı Basrî (r.a.) şöyle anlattı:

Bir gün âbid bir genç ile beraber Basra sokaklarında gezerken bir tabibe rastladık. Bir yere oturmuş, etrafına da halktan birçok kişi toplanmıştı. Herkes hastalığının tedavisi için ilaç soruyordu. Yanımdaki genç, doktorun karşısına geçerek:

Ey tabip! Yanınızda günahları yıkayan ve kalp hastalıklarına şifa veren bir ilaç bulunur mu?” diye sordu. Tabip, “Evet” deyip şöyle cevap verdi:

Fakirlik ve tevazu ağaçlarının köklerini al, içine tevbe eriğini ilave et, rıza havanında kanâat tokmağıyla döv. Sonra takvâ tenceresine koy, üzerine hayâ suyunu döküp muhabbet ateşi ile kaynat. Şükür bardağına doldur, recâ (ümit) yelpazesiyle soğut ve hamd kaşığı ile iç.

Söylediklerimi yaparsan, dünya ve âhiret hastalıklarına karşı şifa bulursun.”

 

MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİN İHYÂSI

 

Muharrem ayının 9. ve 10. geceleri, birer tesbih namazı kılınmalıdır.

Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde Allah rızası için 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ’ya devam etmelidir. Bilhâssa 9. günü 10. güne bağlayan akşam, (yani 10. gece) Hatm-i Enbiyâ yapılması çok faziletlidir.

Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar çok istiğfâr etmelidir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muharrem ayının onuncu günü (Âşûrâ günü), önceki bir gün yahut sonraki bir gün ile birlikte oruç tutmak sünnettir. Yalnız Âşûrâ günü oruç tutmak tenzîhen mekruhtur. Hadîs-i şerîfte, “Âşûrâ orucunu tutunuz ve ona dokuzuncu yâhut on birinci günü ilave ederek Yahûdîlere muhalefet ediniz, onlara benzemeyiniz.” buyurulmuştur.

(Nimet-i İslâm)

Hicrî:  08   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder