25 Ağustos 2022 Perşembe

ABDESTE DAİR BAZI MESELELER


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ الْأَعْمَى مَنْ عَمِيَ بَصَرُهُ وَلٰكِنِ الْأَعْمَى مَنْ تَعْمَى بَصِيرَتُهُ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  حقيقى كور ، كوزى كورمين كمسه دكلدر . بلعكس كور ، بصيرتى اولمايان ( قلبى حقيقتلرى كورمين ) كمسه در . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hakîkî kör, gözü görmeyen kimse değildir. Bilakis kör, basîreti olmayan (kalbi hakikatleri görmeyen) kimsedir.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  27   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

ABDESTE DAİR BAZI MESELELER

 

              Bir kimseye abdest esnasında abdestini bozacak bir şey ârız olsa abdeste tekrar başlaması lazımdır.

              Bir kimse abdest veya gusül aldıktan sonra tıraş olsa (herhangi bir kanama olmadığı müddetçe) tekrar abdest alması veya tıraş ettiği yerleri tekrar meshetmesi icap etmez.

              Abdestten veya gusülden sonra tırnak kesmek, bıyık kısaltmak ve deri soymakla abdeste zarar gelmez.

              Caddelerin gerek sert ve gerek gevşek olan çamurları, içerisinde necâset de bulunsa temiz sayılır. Binâenaleyh bunlardan elbiseye sıçrayan, bulaşan miktar, namazın sıhhatine mâni olmaz. Ancak tamamen necaset olduğu kat’î olarak bilinirse namaza mânidir.

 

AY’IN ÇEKİM KUVVETİ

 

Ay, Güneş gibi ışık kaynağı değildir. Güneşten aldığı ışığı aksettirir. Bu yüzden, Ay’ın Dünya’dan görünen belli bir kısmı aydınlık diğer kısmı ise karanlıktır.

Ay, Güneş’ten aldığı ışığı ve enerjiyi aksettirmek sûretiyle Dünya üzerinde tesiri olan tabiî bir peyktir (uydudur).

Ay’ın câzibesinin (çekim kuvvetinin) havada, toprakta, denizde, okyanusta, kısacası suyun bulunduğu her yerde bir tesiri vardır. Bu tesir bâriz olarak okyanus ya da deniz kenarlarında 2 metreye varan yükselip çekilmelerle görülebilmektedir. Buna med-cezir (gel-git) denilmektedir.

Bir yerde sular kabarırken Ay, o yer için gökyüzünün en yüksek noktasında bulunmaktadır.

Bilinen en büyük med-cezir Kanada’daki Fundy Körfezi’nde meydana gelir; burada 21 metre yüksekliğe kadar kabarmalar olmuştur. Fundy Körfezi’nde, denizin 6 saatlik yükselişi sırasında kara, yaklaşık 100 milyar ton su ile dolar. Bu miktar, dünyadaki nehirlerin tamamının su miktarına yakındır.

Hicrî:  27   Muharrem   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder