19 Ocak 2022 Çarşamba

TEVESSÜL


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ. (سورة المائدة، ۳٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  أى إيمان أدنلر ، الله ( يك عذابن ) دان قورقن ( فنالقلردان صاقننز ، كوناحه دوشدى إيسنز همن توبه أدينز ) واونه ( يعنى اللهيك رحمتنه ) ياقلاشمايه ده وسيله آراين واونون يولنده مجاهده أديككى فلاحه أره بلرسنز  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen):   Ey iman edenler, Allâh(’ın azâbın)dan korkun (fenalıklardan sakınınız, günaha düştü iseniz hemen tevbe ediniz) ve O’na (yani Allâh’ın rahmetine) yaklaşmaya da vesîle arayın ve onun yolunda mücâhede edin ki felâha erebilesiniz.”

(Mâide Sûresi, âyet 35)

Hicrî:   16   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

TEVESSÜL

 

Tevessül, vesîle edinmek demektir. Vesîle de başkasına yaklaşmaya sebep olan şeye denir. Bir kimseden, isteğini kolaylıkla elde etmek için onun sevdiği bir kimseyi araya koymak gibidir. O aradaki kişiye “vesîle”, işini gördürmek isteyen kimsenin onu aracı koymasına da “tevessül” denir. Cenâb-ı Hakk’ın yüce dergâhına yaklaşmak için sâlihler ile tevessül edildiği gibi, sâlih ameller ile de tevessül edilir.

Allâme ibn-i Hacer-i Mekkî (rah.) der ki: “Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem ve evliyâullah ile tevessül ve onların şefaatlerini istemek câizdir.”

Allâhü Teâlâ’ya yaklaştıran amel ve tâatler, hiçbir mahlûkun ortaklığı olmadan sırf Allah için olmalıdır. Lâkin bazı amellerde Allâhü Teâlâ’nın hikmeti ve takdîr ettiği maslahattan dolayı mahlûkun vasıta kılınması ve ona teveccüh ve yönelmek lâzım gelir (Namazda Kâbe-i Muazzama’ya yöneldiğimiz gibi). Lâkin burada hakîkî maksûd ve yegâne mabûd, Allâhü Teâlâ’dır.

İmâm Sübkî (rah.) der ki: “İstiğâse, meded ve yardım talep etmektir. Bazen mededi yani yardımı, her şeyi yaratan Allâhü Teâlâ’dan istersin de ‘Allah’tan yardım istiyorum’ dersin. Allâhü Teâlâ, yardım talep olunandır, bütün yardımı ve yardımın sebeplerini yaratan odur. Bazı kere de yardımın ulaşmasına vesile olandan yardımı istersin. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’den meded ve yardım dilemek gibi ki yardıma nâil olmak için ondan dua etmesini istemek manasınadır. Bu, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatta iken olduğu gibi vefatından sonra dahi olabilir. Peygamberimiz (s.a.v.), kendisinden yardım talep olunandır, ondan gelen yardım, sebep olmak cihetiyledir…”

Bu şekilde, Peygamber Efendimizden (s.a.v.), istedikleri şey için sebep (vesîle) ve şefaatçi olması kastedilmiştir. Yoksa murat, istenen şeyi Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in yaratması değildir. Zira hiçbir Müslüman, bu manayı kastetmez.

(İmâm Sübkî, Şifâü’s-Sekâm fî-Ziyâreti Hayri’l-Enâm)

Hicrî:   16   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder