7 Ocak 2022 Cuma

EŞ-ŞEYH HÂFIZ EBÛ SAÎD SÂHİB (K.S.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنْ أَكْمَلِ الْمُؤْمِنِينَ إِيمَانًا أَحْسَنَهُمْ خُلُقًا وَأَلْطَفَهُمْ بِأَهْلِهِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  شبهسز ، إيمان بقمندان مؤمنلريك أك كامل اولانلرى ، آخلاقجه اونلاريك أك كوزلى و آئله سنه ( جولق جوجوغونه ) أك لطفكار اولانلريدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Şüphesiz, iman bakımından müminlerin en kâmil olanları, ahlâkça onların en güzeli ve ailesine (çoluk çocuğuna) en lütufkâr olanlarıdır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   04   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

EŞ-ŞEYH HÂFIZ EBÛ SAÎD SÂHİB (K.S.)

 

Silsile-i Sâdât’ın yirmi dokuzuncu halkası olan Şeyh Ebû Saîd kuddise sirruh Hazretleri, 2 Zilkade 1196 (M.1782) senesinde Hindistan’ın Rampur şehrine bağlı Mustafaâbâd beldesinde doğdu. On bir yaşında iken Kur’ân-ı Kerîm’i ezberledi. Dînî ve dünyevî ilimleri tahsîl etti ve çok büyük ilim sahibi oldu.

Tarîkat-i Nakşibendiyye’yi, ilim tahsîli esnasında babasından öğrendi. Babası vefat edinceye kadar ondan feyz aldı. Babasının vefatından sonra Şemsüddin Habîbullah (k.s.) Hazretlerinin halifelerinin büyüklerinden Senâullâh-i Pânipûtî’nin (rah.) işareti ile Mevlânâ Şeyh Abdullâh Dehlevî Hazretlerinin sohbetine katıldı.

Ebû Saîd Hazretleri, birkaç ay sohbete devam ettikten sonra Abdullâh Dehlevî Hazretleri ona Nakşibendiyye, Kâdiriyye ve Çeştiyye tarîkatlerinden icâzet ve hilafet verdi; birçok mürîdini de ona havâle etti.

Abdullâh Dehlevî Hazretleri, hastalığı şiddetlenince Ebû Saîd Hazretlerine birkaç mektup yazdı. Bu mektuplardan birisi şöyledir: “Görüyorum ki bu makama oturmak bizden sonra size verildi. Daha önceki hastalığım sırasında görmüştüm ki siz, bizim makâmımızda oturuyorsunuz. Bu teveccühlere kabiliyetli sizden başka kimse yoktur. Mektubumu alır almaz buraya hareket ediniz. (Oğlunuz) Şeyh Ahmed Saîd’i orada kendi yerinize bırakınız. O da hüsn-i hâtimemiz ve Rabb’imin huzûruna kavuşmamız için dua etsin ve salevâtla, istiğfârla, kelime-i tayyibeyi tekrarla meşgul olsun, Kur’ân-ı Kerîm hatmi ve bu yolun büyüklerinin tarif ettiği hatimleri yapsın; Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnet-i seniyyelerine sımsıkı sarılsın.”

Ebû Saîd Hazretleri bu mektuplar üzerine oğlu Ahmed Saîd Hazretlerini yerine bıraktı ve Leknev’den Delhi’ye, üstâzının emrine uyarak huzuruna geldi. Hocasının vefatından sonra irşâd makamına geçti. Yaklaşık dokuz sene irşâd makamında bulundu. Şerîat-ı Mustafaviyye’nin (dinimizin) yücelmesi ve Tarîkat-i Nakşibendiyye’nin yayılması için büyük gayret gösterdi.

(Silsiletü’z-Zeheb, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   04   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder