28 Ocak 2022 Cuma

KAMERÎ AYLAR VE FAZİLETLİ VAKİTLER


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ. (سورة آل عمران، ۸٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  كيم ، إسلام ، دان باشقه بر دين آرارسه كندسندن بويله بر دين آصلا قبول أدلميه جك واو كمسه آخرتده خسرانه اوغرايانلردان اولاجقدر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen): “Kim, İslâm’dan başka bir din ararsa kendisinden böyle bir din asla kabul edilmeyecek ve o kimse âhirette hüsrâna uğrayanlardan olacaktır.”

(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 85)

Hicrî:  25   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

KAMERÎ AYLAR VE FAZİLETLİ VAKİTLER

 

Allâhü Teâlâ bir kulunu sevdiğinde onu faziletli vakitlerde, sâlih amellerin en üstünlerini işlemeye muvaffak kılar. Bir kula da gazab ederse onun himmetini dağıtır. Yani, o kimse devamlı kötü ameller işler, haramlara düşerek vaktin bereketinden mahrum kalır ve böylece onun azâbı daha elîm ve şiddetli olur. -Bu hâlden Allâh’a sığınırız.-

İnsana lâzım gelen, bütün gayreti ile faziletli vakitlerden gaflet etmemektir. Zira böyle vakitler hayırların mevsimidir. Artık dileyen o faziletli vakitlerden gafil olmamak için bütün tâkatini sarf etsin. Zira o mübarek gün ve geceler, hayır işleme zamanları ve (manevî) ticaret mahalleridir. Ticaret mevsiminde gafil olan tüccar hiçbir şey kazanamaz. Tembelliği bırakmalı ve fırsatı ganîmet bilmelidir.

Ramazan-ı şerîf ayının diğer aylara fazileti üzerine bütün ehl-i ilim ittifak etmiştir. Çünkü o ayda Kur’ân-ı Kerîm inzâl buyurulmuştur. Sonra Rebîulevvel ayı gelir. Çünkü o ay, Habîbullah olan Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşrîf buyurdukları aydır. Sonra Receb-i şerîf ayı gelir. Çünkü o ay, dört haram aydan biridir. Sonra Şabân-ı şerîf ayı gelir. Çünkü o, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ayıdır ve iki büyük ay olan Receb-i şerîf ile Ramazân-ı şerîf arasında amellerin ve ecelin taksim olunduğu aydır. O ayda, komşu olduğu ayların azameti vardır. Sonra Zilhicce ayı gelir. Zira o ay, hac ve aşr; yani her gecesi Kadir Gecesi’ne muâdil olan on gecenin bulunduğu aydır. Sonra Muharrem ayı gelir ki enbiyânın (aleyhimüssalâtü vesselam) ayıdır. Senenin başıdır ve haram aylardan biridir. (Tefsîr-i Rûhu’l-Beyan)

 

BEYİT:

 

İlim ki bir lücce-i bîsâhildür.

Anda âlim geçinen cahildür.    (Nâbî)

(İlim sahili olmayan bir deryadır. Kendini âlim sanan cahildir.)

Hicrî:  25  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder