20 Ocak 2022 Perşembe

ASHÂB-I KİRÂM’IN TEVESSÜLÜ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَلَوْ اَنَّهُمْ اِذْ ظَلَمُٓوا اَنْفُسَهُمْ جَٓاؤُكَ فَاسْتَغْفَرُوا اللهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللهَ تَوَّابًا رَحِيمًا. (سورة النساء، ٦٤)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  وأكر اونلر ( صنه ) إطاعت أتميرك ) كندلرينه ظلم أتدكلرى زمان صنه كلسلرده كوناحلرينه الله تعالى ، دان مغفرت إستسيديلر وبيغمبر ده اونلر إيجن آف ديلسيدى ، ألبتده الله تعالى ، ي توبلرى جوق قبول أدجى وجوق مرحمتلى بولاجقلردى . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen):   Ve eğer onlar (sana itaat etmeyerek) kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de günahlarına Allâhü Teâlâ’dan mağfiret isteseydiler ve peygamber de onlar için af dileseydi, elbette Allâhü Teâlâ’yı, tevbeleri çok kabul edici ve çok merhametli bulacaklardı.”

(Nisâ Sûresi, âyet 64)

Hicrî:   17   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I KİRÂM’IN TEVESSÜLÜ

 

Tâbiînden Mâlikü’d-Dâr (r.a.) şöyle rivâyet etmiştir:

Hazret-i Ömer radıyallâhü anh zamanında şiddetli bir kuraklık ve kıtlık olmuştu. Ashâb-ı Kirâm’dan Bilâl bin Hâris radıyallâhü anh, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in mübarek kabrine geldi ve “Yâ Resûlallâh! Ümmetin için Allah’tan yağmur iste, zira onlar neredeyse helâk olacaklar.” dedi. Bunun üzerine rüyasında ona (Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından) şöyle denildi: “Git, Ömer’e selâm söyle ve onlara yağmur yağdırılacağını haber ver...” (Musannef-i ibn-i Ebî Şeybe)

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’den berzahta (kabir âleminde iken) yağmur duası yapması istenilmesi, onun Rabb’ine dua etmesi, kendisinden bir şey isteyenin suâlini bilmesi, Hazret-i Bilâl’in bu yaptığını Sahâbe-i Kirâm’dan hiç kimsenin inkâr etmemesi Ashâb-ı Kirâm’ın, Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile vefatından sonra tevessül ettiklerine apaçık delildir.

-Hayatında ve vefatından sonra- peygamberler ve sâlihlerle tevessül etmek husûsundaki bu usûl, asırlar boyu hep devam edegelmiştir.

SALEP

Salep, husûsiyle kış aylarında içilen ve vücudu ısıtan bir içecektir. Salep, bitkisinin yumrularının toz hâline getirilip, şeker ve süt ile karıştırılarak kaynatılmasıyla elde edilir.

Salep bitkisi ülkemizin her yöresinde doğal olarak yetişmektedir. Her tür toprakta yetişebilmekte ise de; kültür ortamında, diğer yumrulu bitkilerde olduğu gibi hafif bünyeli, kışın su tutmayan süzek ve organik maddece zengin topraklarda daha çok olur.

Salep dondurma olarak kullanımının haricinde içecek olarak hazırlanacağında önce şekerle karıştırılmakta, soğuk süt bu karışıma yavaş yavaş eklenerek, koyulaşıncaya kadar (10-15 dakika) sürekli karıştırılarak pişirilmekte ve tarçın ilave edilerek içilmektedir.

Salep’in iştah açıcı, balgam söktürücü, felç giderici gibi mühim faydaları vardır.

Hicrî:   17   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder