قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ قَالَ (يَعْنِي إِذَا خَرَجَ مِنْ بَيْتِهِ) بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ يُقَالُ لَهُ كُفِيتَ وَوُقِيتَ وَتَنَحَّى عَنْهُ الشَّيْطَانُ. (ت)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : كيم أوندن جقاركن بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ درسه اوكا ، ’ بو ، صنه يتر وسن محافظه أدلدين . ‘ دنيلر و شيطان ، او كمسدن اوزاقلاشر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Kim evinden çıkarken ‘Bismillâhi tevekkeltü alellâh lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ derse ona, ‘Bu, sana yeter ve sen muhafaza edildin.’ denilir ve Şeytan, o kimseden uzaklaşır.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 03 Cemaziyelahir 1443 Fazilet Takvim
BESMELENİN HÜKÜMLERİ
Hûd Sûresi’nin 41. âyet-i kerîmesinde -meâlen- şöyle buyurulmuştur:
“(Nûh aleyhisselâm yanındaki müminlere) dedi ki:
Yüzüp gitmesi ve durması anında da Allâhü Teâlâ’nın ismini zikrederek (Bismillâh diyerek geminin) içine binin…”
Nûh aleyhisselâm, gemiyi hareket ettirmek istediği zaman “Bismillâh” der ve gemi hareket ederdi. Gemiyi durdurmak istediği zaman yine “Bismillâh” der ve gemi dururdu. Bu, Allâhü Teâlâ’dan kullarına bir talimdir. Yani ne zaman meşrû bir iş yapacak olsanız, evvelinde Allâhü Teâlâ’nın ismini zikredin ki o işin neticesinde muvaffakiyet ve kurtuluş müyesser olsun, demektir.
Kurban kesecek kişinin, kurbanı boğazlayacağı anda ve avcının avı vuracağı sırada “Bismillâhi Allâhü Ekber” diyerek besmele çekmesi vaciptir.
Hanefî Mezhebi’nde besmele çekmenin sünnet-i müekkede olduğu yerler:
• Namazın dışında Kur’ân-ı Kerîm okunacağı zaman.
• Namaz içerisinde her rekâtte okunan Fâtiha-i şerîfeden evvel.
• Abdestten önce.
• Yeme-içmeye başlamadan önce. Şâyet başında unutulur ve yemek esnasında akla gelirse ‘Bismillâhi fî evvelihî ve âhirihî’ denilir ki yemeğin evvelinde ve geri kalanında, sünnet, yerine getirilmiş olur.
Herhangi bir kitap okunacağı zaman besmele çekmek ve herhangi bir yazıya başlanırken yazının başına besmele yazmak müstehâbdır.
Ecdâdımız, yere düşme ihtimali olan kâğıtlarda, düştüğü zaman Allâh’ın ism-i şerîflerine hürmetsizlik olmaması için, besmelenin rumuzu olan (Arapça olarak) ‘bihî’ kelimesini yazmışlardır.
Hicrî: 03 Cemaziyelahir 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder