29 Ocak 2022 Cumartesi

İNSANIN YARATILIŞI


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنَّا خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا، اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ اِمَّا شَاكِرًا وَاِمَّا كَفُورًا. (سورة الانسان، ۲-۳)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :شبهه يوقكى بز ، إنسانى ، قرشق بر دامله صودان ياراتدق . اونى إمتحان أديورز . بو سببله اونى إشتجى وكوروجى قلدق . محققكى بز ، اونه هدايت يولونى كوستردك : إستر شكردجى وإستر نانكور اولسون . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen): “Şüphe yok ki biz, insanı, karışık bir damla sudan yarattık. Onu imtihan ediyoruz. Bu sebeple onu işitici ve görücü kıldık. Muhakkak ki biz, ona hidayet yolunu gösterdik; ister şükredici ve ister nankör olsun.”

(İnsan Sûresi, âyet 2-3)
Hicrî:  26   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

İNSANIN YARATILIŞI

 

خلق الإنسان

. قال ابن عباس -رضي الله عنه- إنما سمي آدم لأنه مخلوق من أديم الأرض وأما اختلاف ألوانهم فلأنهم مخلوقون من عدة ألوان تراب الأرض. فكل انسان  يصبغ على لون ترابها وقابليتها

وصورة كل امرء علي صورة من اجداده إلي آدم -عليه السلام-. فيجتمع أشكال أجدادهم في حين خلق صورته في الرحم فيصور علي صورة أحد من أجداده كما أشار اليه بعض المفسرين في تفسير قوله تعالى: ﴿ فِي أَيِّ صُورَةٍ مَّا شَاءَ رَكَّبَكَ﴾ (سورة الانفطار:٨)

وقال أبو طالب المكي رحمه الله تعالى في تفسير الآية (٥٥) من سورة طه ﴿ مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَىٰ﴾.  إن الملك ينطلق فيأخذ من تراب المكان الذي يدفن فيه فيذريه على النطفة فتتخلق من التراب ومن النطفة".

احذروا من البطاطس المبرعمة

عندما تحفظ البطاطس في مكان رطب مُضاء تبدأ بالاخضرار والبرعمة بعد فترة.  وتزداد كمية السولانين ، التي لها تأثير سام  في البطاطس. يسبب التسمم بالسولانين اضطرابات في الجهاز الهضمي والتعرق والإرهاق. لهذا، يجب تناول البطاطس قبل أن تبرعم و أن تتخزن في مكان جاف ومظلم. ويجب تجنب تناول البطاطس المبرعمة بشكل مفرط.

 

 

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ Hazretlerinden rivâyet olunmuştur ki Âdem aleyhisselâm “edîmü’l-arz’dan” yani topraktan yaratıldığı için kendisine Âdem denilmiştir. İnsanların renklerinin farklı olması da yeryüzünün farklı renkteki topraklarından yaratıldıkları içindir. Her insan, yaratıldığı toprağın rengini ve kabiliyetini alır.

Bütün insanlar, mutlaka Âdem aleyhisselâm’a kadar olan ecdâdından birinin sûretinde dünyaya gelir. Şöyle ki ana karnındaki çocuğa sûret ve şekil verilirken ecdâdının tamamının şekil ve sûretleri onun yanında hazır bulunur ve ona, onlardan birinin sûreti verilir. Nitekim bazı müfessirler; “Seni dilediği herhangi bir sûrette terkîb edendir O.” meâlindeki, İnfitâr Sûresi’nin 8. âyet-i kerîmesinin bu manaya işaret ettiğini söylemişlerdir.

Ebû Tâlib el-Mekkî (rah.); “Sizi (aslınızı) ondan (topraktan) yarattık. Sizi (ölümünüzden sonra) yine ona (toprağa) döndüreceğiz. (Yeniden dirilme zamanında da) sizi bir kere daha ondan çıkaracağız.” meâlindeki, Tâhâ Sûresi’nin 55. âyet-i kerîmesini tefsîr ederken şöyle demiştir: “Bir insan, yaratılmak üzere ana rahmine düştüğü zaman vazifeli bir melek, öldüğünde defnolunacağı yerin toprağından bir avuç alıp, bunu ana rahmine düşen o nutfe üzerine serper. Böylece insan, nutfe ve topraktan yaratılmaya başlar.”

 

FİLİZLENEN PATATESLERE DİKKAT!

 

Patatesler, nemli olan ve ışık alan bir yerde bekletildiğinde bir müddet sonra yeşillenmeye ve filiz vermeye başlar. Bununla birlikte patateste, zehirleyici tesiri bulanan solanin maddesinin miktarı da artar.

Solanin zehirlenmesi, hazım (sindirim) sistemi bozuklukları, terleme ve hâlsizlik gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu sebeple patatesler, çimlenmeden yenilmeli veya kuru ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Fazla çimlenmiş patatesleri yemekten sakınmalıdır.

Hicrî:  26  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder