13 Ocak 2022 Perşembe

ÂHİRETİN VARLIĞI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يَا عَجَبُ كُلُّ الْعَجَبِ لِلْمُصَدِّقِ بِدَارِ الْحَيَوَانِ وَهُوَ يَسْعَى لِدَارِ الْغُرُورِ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  أبدى حياته ( آخرت حياتنه ) إنانديغى حالده ( هب ) آلداتجى دنيا حياتى إيجن جالشانه نه قدار جوق خيرت أدرم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Ebedî hayata (âhiret hayatına) inandığı hâlde (hep) aldatıcı dünya hayatı için çalışana ne kadar çok hayret ederim.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:   09   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

ÂHİRETİN VARLIĞI

 

Bakara Sûresi’nin 4. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur -meâlen-: “Ve onlar (o takvâ sahipleri) o kimselerdir ki, (Resûlüm!) Sana (yüce katımdan) indirilmiş (olan Kur’ân-ı Kerîm’e iman ederler.) Ve senden evvel (diğer peygamberlere) indirilmiş olan kitaplara (Tevrat, İncil, Zebur ve Suhuf’a) da iman ederler. Ve onlar âhirete (bir sonsuz mükâfât ve ceza âlemine) de kat’î olarak inanırlar.”

Âhiretin varlığı, ancak peygamberlerin haberleri ile bilinebilecek, gaybe ait haberlerdendir. Hâtemü’l-Enbiyâ olan Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimiz de bu haberleri bütün tafsîlâtıyla (biz) ümmetine bildirmiştir. Binaenaleyh peygamberlere iman etmeyenlerin âhirete imanları olamaz. Bunun gibi, geçmiş peygamberlere iman ettiği hâlde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e ve ona inzâl olunan kitap ve şerîate iman etmedikçe âhiret hakkındaki imanları makbul olmaz. Allâh’ı bir bilip, bütün enbiyayı tasdik ve âhir zaman peygamberinin peygamberliğine ve ona inzâl buyurulan kitap ve şerîate de iman ettikleri zaman, bozuk itikâdlarından kurtulurlar. (Mümin şöyle inanmalıdır:)

Dünya hak, âhiret de hak; hayat hak, ölüm ve kıyamet de hak; öldükten sonra dirilmek de var! O da hak; haşr, sual, hesap, mîzân, sırat, sevap, ceza, Cennet, Cehennem hepsi haktır. Ve hepsinin üstünde Hz. Allâh’ın rızası ve Hz. Allâh’ın cemâlini görmek de haktır. Allâh’ın izniyle müminlere şefaat de hak; cennet ebedî, cehennem de ebedîdir. Bununla birlikte o Cehennem'e girdikten sonra kurtulup çıkacak ve nihayet Cennet'e gidecek olanlar da var. Âhiret nimetlerinde, dünya nimetlerine benzeyenler de var, dünyada görülmedik, işitilmedik, hatıra gelmedik şeyler de var. Ancak âhiret nimetleri ebedî ve meşakkatsizdir. Dünyanın ilmî kanunları, âhiretin bütün tafsîlâtını idrâke müsait de değildir. İlmin kanunları bize, onun akla muhalif bir imkânsızlık olmadığını ve nihayet mutlak bir gayb âleminin mevcut olduğunu ve bugünün bir yarını bulunduğunu ve ona hazırlanmamızın lüzumunu ispat eder, bildirir. Fakat o yarının nasıl olacağını, ancak Allah bilir ve gaybden haberdar olan peygamberler haber verebilir.

(Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili Tefsiri, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   0 Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder