1 Ocak 2022 Cumartesi

BESMELE-İ ŞERÎFE’NİN FAZİLETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كَانَ جَبْرَائِيلُ عَلَيْهِ السَّلَامُ إِذَا جَاءَنِي بِالْوَحْيِ أَوَّلَ مَا يُلْقِي عَلَيَّ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ. (قط)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  جبرائل عليه السلام ، بانه وحى إيله كلديكى زمان ، إلك إلقى أتديكى ( اوقوديغى ) شى ’ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ ‘ اولوردى  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Cebrâîl aleyhisselâm, bana vahiy ile geldiği zaman, ilk ilkâ ettiği (okuduğu) şey ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’ olurdu.”

(Sünen-i Dârekutnî)

Hicrî:   28   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

BESMELE-İ ŞERÎFE’NİN FAZİLETİ

 

Hayırlı olan her işin başında besmele çekmek; yani “Bismillâhirrahmânirrahîm” demek müstehâbdır.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki: “(Allâhü Teâlâ’nın ilk yarattığı şey Kalem’dir.) Kalem’in ilk yazdığı şey ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’dir. Siz de bir şey yazacağınız zaman evvela onu yazın. O, (peygamberlere) indirilmiş olan her kitabın anahtarıdır. Cebrâîl aleyhisselâm, onu bana getirdiği zaman üç defa tekrar etti ve dedi ki:

Bu, senin ve ümmetin içindir. Ümmetine emret ki hiçbir işlerinde onu terk etmesinler. Zira ben onu, baban Âdem aleyhisselâm’a indirdiğimden beri, bir an bile olsun terk etmedim. Diğer melekler de terk etmediler.”

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Ebû Hüreyre (r.a.) Hazretlerine buyurdu ki: “Ey Ebû Hüreyre, abdest alacağın zaman ‘Bismillâh’ de. Zira böyle dersen, Hafaza melekleri, abdestin bitinceye kadar sana sevap yazmaya devam ederler.”

Enes bin Mâlik (r.a.) da demiştir ki: Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, şöyle buyurdu: “İnsanların elbiselerini çıkaracakları zaman ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’ demeleri, avret yerlerini, cinlerin görmelerine mâni olan bir perdedir.”

Resûlullah Efendimizden (s.a.v.) şöyle rivâyet olunmuştur: “Kıyamet günü Ümmet-i Muhammed’in bir rekât namazı, İsrâiloğulları’nın bin rekât namazından -sevap bakımından- üstün olur. Onlar, Cenâb-ı Hakk’a bunun hikmetini sorunca, Allâhü Teâlâ, “Çünkü onların (Ümmet-i Muhammed’in) namazlarında ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’ vardı, buyurur.”

Tâbiîn’den Ebû Müslim Havlânî’nin (rah.) bir hizmetçisi vardı. Hizmetçi, onu öldürmek için birkaç defa zehir içirmişti. Fakat zehir, ona hiç tesir etmedi. Bir müddet sonra hayretler içinde kalan hizmetçi, suçunu itiraf ederek, zehrin tesir etmemesinin sebebini sordu. Havlânî (rah.), “Ben yediğim veya içtiğim her şeyden evvel (ihlas ve samimiyetle) Bismillâhirrahmânirrahîm derim. Bu sebeple yiyip içtiğim hiçbir şey bana zarar vermez.” dedi.

Hicrî:   28   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder