25 Ocak 2022 Salı

FAYDALI UYKU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَتَى فِرَاشَهُ وَهُوَ يَنْوِي أَنْ يَقُومَ يُصَلِّي مِنَ اللَّيْلِ فَغَلَبَتْهُ عَيْنَاهُ حَتَّى أَصْبَحَ كُتِبَ لَهُ مَا نَوَى وَكَانَ نَوْمُهُ صَدَقَةً عَلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ عَزَّ وَجَلَّ. (ن)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  بر كمسه ، كجه قالقب ( نافله ) نماز قلمق نيتيله ياطاغنه ياطار ، فقط اويقوصى غالب كليب ده آنجق صبح ( نمازنه ) قالقابلرسه نيت أتديكى ( كجه نمازنين ثوابى ) اوكا يازيلر . اويقوصى ده الله عز وجل طرافندان كندسنه بر إحسان اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse, gece kalkıp (nafile) namaz kılmak niyetiyle yatağına yatar, fakat uykusu galip gelip de ancak sabah (namazına) kalkabilirse niyet ettiği (gece namazının sevabı) ona yazılır. Uykusu da Allah Azze ve Celle tarafından kendisine bir ihsan olur.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:   22   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

FAYDALI UYKU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 

Vücudun ihtiyacından fazla veya az uyumak, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok sağlık problemine yol açar. Fazla uyumak şişmanlık, şeker hastalığı, tansiyon, solunum hastalıkları, adale (kas) zayıflığı, vücut mukavemetinin azalması gibi hastalıklara sebep olur. Bundan dolayı düzenli bir uyku alışkanlığı kazanılmalı, akşam çok geç yatılmamalı, gece kalkıp teheccüd namazı kılmayı âdet edinmeli; sabah namazı için de vakitlice kalkılmalıdır. Gün içinde ise hareketsiz kalınmamalı, düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca iyi bir uyku için şunlara dikkat edilmelidir:

                           Akşam yemeği, yatmadan, en az 2-3 saat önce yenilmelidir.

                İhtivâ ettiği kafein sebebiyle uyumayı zorlaştıran çay, kahve gibi içeceklerin içilmesi sınırlandırılmalıdır. Uyumakta zorluk çekenlerin, yatmadan 15 dakika önce ılık süt içmeleri veya ılık duş almaları, uyumayı kolaylaştırabilir.

                Yatılan odada televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazlar bulundurulmamalı, mümkünse alarm için cep telefonu yerine, pille çalışan saatler tercih edilmelidir. Odanın ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı, 18-21 derece arasında ayarlanmalıdır.

                                   Yatılan oda sessiz, karanlık ve düzenli olmalıdır.

                             Yatak ve yastık çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır.

                Mümkün olduğunca sağ taraf üzerine yatılmalıdır. Sol tarafa, yüzüstü veya sırtüstü yatmak, solunum ve kalple alâkalı hastalıklara sebep olabilir.

Ayrıca burun tıkanıklığı, sinüzit, uyku apne sendromu, alerji, aşırı kilo gibi rahatsızlıklar ile tiroid, kalp ve romatizma hastalıkları, uyku kalitesini düşürür. Hattâ böyle hastalıklar, vücudun yeteri kadar dinlenmesine mâni olarak başka sağlık problemlerinin önünü açar. Bu sebeple, iyi bir uyku için vücut sağlığına da çok dikkat etmelidir.

Hicrî:   22   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder