11 Ocak 2022 Salı

BEYTÜLMÂL HASSASİYETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا عَمَلٌ أَفْضَلَ مِنْ إِشْبَاعِ كَبِدٍ جَائِعَةٍ. (جامع الاحاديث)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  هجبر عمل ، آج بر قرنى ( الله إيجن ) دويورمقدان دها فضيلتلى اولمادى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hiçbir amel, aç bir karnı (Allah için) doyurmaktan daha faziletli olmadı.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:   08   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

BEYTÜLMÂL HASSASİYETİ

 

Halife Ömer bin Abdülazîz rahimehullah, bir gün kâtibi Müzâhim’den bir rahle satın almasını ister. Bir müddet sonra Müzâhim, halifenin beğendiği bir rahle ile içeri girer. Halife, nereden aldığını sorunca, Müzâhim, “Ey Müminlerin emîri! Beytülmâl ambarında bir tahta buldum ve rahleyi ondan yaptırdım.” der.

Bunun üzerine Ömer bin Abdülaziz rahimehullah, “Hemen koş ve çarşıda bunun kaç para ettiğini öğren gel.” der. Müzâhim, çarşıya gider ve rahlenin yarım dinar değerinde olduğunu öğrenir.

Halife Ömer bin Abdülaziz, “Beytülmâle bir dinar koyarsak bunun mesuliyetinden kurtulur muyuz?” diye sorunca o, rahlenin yarım dinar değerinde olduğunu tekrarlar. Bu cevaptan sonra Halife Ömer bin Abdülaziz, “Sen yine de beytülmâle iki dinar koy da gel.” der.

 

MUTFAĞIMIZ:

Divriği Pilavı

 

Malzemeler: Yarım kg kuşbaşı et, 3 su bardağı pirinç, 1 su bardağı haşlanmış nohut, yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm, 1 adet büyük boy soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı tuz, 1’er tatlı kaşığı kimyon, karabiber ve kırmızı toz biber.

Yapılışı: Et, haşlanır. Haşlama esnasında tuz ilave edilir. Etler pişince suyu, ayrı bir kaba süzülür. Soğan, yemeklik doğranır ve ayrı bir tencerede tereyağında kavrulur. Soğan hafif kavrulunca üzüm ve önceden haşlanmış nohut ilave edilerek yaklaşık bir dakika harmanlanır. Daha sonra tencerenin içindeki malzemeler, bastırılarak düzgün bir şekilde tabana yayılır. Üzerine, haşlanmış etler aynı şekilde yayılır. Etlerin üstüne kimyon, karabiber ve kırmızı toz biber serpilir. En üste de önceden en az yarım saat soğuk suda bekletilip güzelce yıkanıp suyu süzülen pirinç ilave edilerek etlerin üzerine yayılır. Haşlanan etin suyu, pirincin üzerini çok az geçecek kadar tencereye eklenir ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte, suyunu çekene kadar 10-15 dakika kaynatılır. Kapağı açılmadan 10 dakika dinlendirilir. Sonra ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:   08   Cemaziyelahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder