31 Ocak 2022 Pazartesi

RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI


قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صَوْمُ أَوَّلِ يَوْمٍ مِنْ رَجَبَ كَفَّارَةُ ثَلَاثِ سِنِينَ وَالثَّانِي كَفَّارَةُ سَنَتَيْنِ وَالثَّالِثُ كَفَّارَةُ سَنَةٍ ثُمَّ كُلُّ يَوْمٍ شَهْرًا. (الجامع الصغير)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  رجب آينين برنجى كونى اوروج طوطمق ، أؤج سنه لك ( كوناحلره ) كفارتدر ، إيكنجى كونى اوروج طوطمق ، إيكى سنلك ، أوجنجى كونى اوروج طوطمق ، بر سنلك ، صكره هر بر كون اوروج طوطمق إيسه بر آيلق ( كناحلره ) كفارتدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “Receb ayının birinci günü oruç tutmak, üç senelik (günahlara) keffârettir, ikinci günü oruç tutmak, iki senelik, üçüncü günü oruç tutmak, bir senelik, sonra her bir gün oruç tutmak ise bir aylık (günahlara) keffârettir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  28   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

RECEB-İ ŞERÎF: ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYI

 

رجب: شهر الله

شهر رجب من بين الأشهر الحرم وهو شهر الله. وينبغي الدخول فيه بالصوم والإكثار من الدعاء والالتجاء الي الله. ولمن صام في أول يوم منه أجر ثلاث سنوات، وفي اليوم الثاني أجر سنتين وفي اليوم الثالث أجر سنة. وفي الأيام الباقية أجر شهر من أجور النفل من الصوم.  و ينبغي الإكثار من قراءة سورة الإخلاص التي تُنبئ عن ذات الله تعالى  لأن هذا الشهر خاص بذاته تعالى. و أن لا يُهمل  قراءة كلمة التوحيد والاستغفار والصلوات الشريفة . وأن يصلي صلاة التسابيح في أول ليلة منه، و يصلي في العشر الأوائل من هذا الشهر عشر ركعات سنذكر كيفيتها لاحقاً. و في قراءة سورة الإخلاص مأة مع قراءة الفاتحة سبع مرات في أولها و آخرها مرة كل يوم لها أجر عظيم. و يقرأ ختم الأنبياء و يستمر الصيام قدر المستطاع في هذا الشهر المبارك. ومن صام في يوم  ١٣  و ١٤ و ١٥ من الشهر قد أدى سنة الصوم في أيام البيض و يشفي من أمراض كثيرة بإذن الله تعالى

اقتران القمر وبداية رؤية الهلال لشهر  رجب

اقتران القمر لشهر رجب لسنة ١٤٤٣ الموافق يوم الثلاثاء ١ شباط في الساعة ٠٨:٤٧ بتوقيت تركيا والرؤية في ١ شباط في الساعة ١٩:٥٢ بتوقيت تركيا.

والأماكن التي يمكن فيها رؤية الهلال:

غينيا ومالي وغانا وليبيريا وسيراليون والسنغال وغامبيا والبرازيل وسورينام وأوروغواي وباراغواي والأرجنتين وبيرو وشيلي وفنزويلا وهايتي وكوبا وجزر الباهاما وجزر فوكلاند.

ولا يمكن رؤية الهلال في تركيا وألمانيا والنمسا ومصر والمغرب والجزائر وتونس وشبه الجزيرة العربية. واليوم التالي من رؤية الهلال وهو يوم ٢ شباط أول يوم من شهر رجب.

 

 

Eşhuru hurum” (haram aylar)dan olan Receb ayı, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nafile oruç sevabı verilir. Üçüncü günden sonraki her gün için birer ay, oruç sevabı verilir.

Bu ay, Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çokça okumak lâzımdır. Bilhâssa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmal etmemelidir.

Bu ayın ilk gecesi, bir tesbih namazı kılınması tavsiye olunur. Ayrıca Receb-i şerîfin ilk on gününde kılınması tavsiye olunan on rekâtlık namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.

Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile birlikte- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz’da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.

 

RECEB AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Receb ayı ictimâı, 1 Şubat Salı günü, Türkiye saati ile 8.47’dedir. Ru’yet ise 1 Şubat Salı, Türkiye saati ile 19.52’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Gine, Mali, Gana, Liberya, Senegal, Gambiya, Brezilya, Surinam, Uruguay, Paraguay, Arjantin, Peru, Şili, Venezuela, Haiti, Küba, Bahama ve Falkland Adaları.

Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 2 Şubat Çarşamba günü, Receb ayının 1. günüdür.

Hicrî:  28  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

30 Ocak 2022 Pazar

EN BÜYÜK İSTİĞFAR: TESBÎH NAMAZI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلتَّوْبَةُ مِنَ الذَّنْبِ أَنْ يَتُوبَ مِنْهُ ثُمَّ لَا يَعُودَ فِيهِ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  كوناحدان توبه ، اوندان بشمان اولمق وبر دها اوكوناحه دونمه مكدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “Günahdan tevbe, ondan pişman olmak ve bir daha o günaha dönmemektir.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  27   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

EN BÜYÜK İSTİĞFAR: TESBÎH NAMAZI

 

أعظم الإستغفار: صلاة التسابيح

.صلاة التسابيح توبة عظمى واكبر استغفار بكامل الجسم

كما روي عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لِلْعَبَّاسِ بْنِ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ: " يَا عَبَّاسُ يَا عَمَّاهُ أَلَا أُعْطِيكَ؟ أَلَا أَمْنَحُكَ؟ أَلَا أَحْبُوكَ؟ أَلَا أَفْعَلُ لَكَ عَشْرَ خِصَالٍ إِذَا أَنْتَ فَعَلْتَ ذَلِكَ غَفَرَ اللَّهُ لَكَ ذَنْبَكَ أَوَّلَهُ وَآخِرَهُ، قَدِيمَهُ وَحَدِيثَهُ، خَطَأَهُ وَعَمْدَهُ، صَغِيرَهُ وَكَبِيرَهُ، سِرَّهُ وَعَلَانِيَتَهُ؟ عَشْرُ خِصَالٍ: أَنْ تُصَلِّيَ أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ، تَقْرَأُ فِي كُلِّ رَكْعَةٍ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ وَسُورَةٍ، فَإِذَا فَرَغْتَ مِنَ الْقِرَاءَةِ فِي أَوَّلِ رَكْعَةٍ وَأَنْتَ قَائِمٌ قُلْتَ: سُبْحَانَ اللَّهِ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ خَمْسَ عَشْرَةَ مَرَّةً، ثُمَّ تَرْكَعُ فَتَقُولُهَا وَأَنْتَ رَاكِعٌ عَشْرًا، ثُمَّ تَرْفَعُ رَأْسَكَ مِنَ الرُّكُوعِ فَتَقُولُهَا عَشْرًا، ثُمَّ تَسْجُدُ فَتَقُولُهَا عَشْرًا، ثُمَّ تَرْفَعُ رَأْسَكَ مِنَ السُّجُودِ فَتَقُولُهَا عَشْرًا، ثُمَّ تَسْجُدُ فَتَقُولُهَا عَشْرًا، ثُمَّ تَرْفَعُ رَأْسَكَ فَتَقُولُهَا عَشْرًا، فَذَلِكَ خَمْسٌ وَسَبْعُونَ فِي رَكْعَةٍ تَفْعَلُ ذَلِكَ فِي أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ، إِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ تُصَلِّيَهَا فِي كُلِّ يَوْمٍ مَرَّةً فَافْعَلْ، فَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَفِي كُلِّ جُمُعَةٍ مَرَّةً، فَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَفِي كُلِّ شَهْرٍ مَرَّةً، فَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَفِي كُلِّ سَنَةٍ مَرَّةً، فَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَفِي عُمُرِكَ مَرَّةً "

فان صلاة التسابيح من الصلوات المرغوبة فيها، والاستمرار عليها مستحب. والأولى اداؤها منفردا لكن من لا يستطيع أداءها منفردا يقتدي بمن يؤديها لأن لا يحرم من فضلها.

 

 

Tesbîh namazı, bütün vücutla yapılan en büyük tevbe ve istiğfârdır.

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, amcası Hazret-i Abbâs radıyallâhü anh’e hitâben tesbih namazı ile alâkalı şöyle buyurmuşlardır:

Ey amca! Sana on (çeşit günahını silecek) şey(i) haber vererek ikram etmiş olayım ki, onu işlediğin vakit, günahının evveli ve âhiri, yenisi ve eskisi, hata ile ve kasten yapılanı, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve âşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun. Dört rekât namazı kılarsın... Gücün yeterse bu namazı her gün kıl. Her gün kılamazsan haftada bir kere kıl, her hafta kılamazsan ayda bir kere kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan ömründe bir kere kıl.”

Tesbîh namazı 4 rekâttir. Bu namazda 300 defa şu tesbîh okunur:

Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azîm.”

Bu tesbîh, namaz içinde şu kadar okunur:

15kere, Sübhâneke’den sonra (Fâtiha’dan önce),

10kere, zamm-ı sûreden sonra,

10kere, rükûda (tesbîhlerden sonra),

10kere, rükûdan kalkınca ayakta (kavmede),

10kere, birinci secdede (tesbîhlerden sonra),

10kere, iki secde arasındaki oturuşta (celsede),

10kere, ikinci secdede (tesbîhlerden sonra).

Birinci rekâtte okunan tesbîhlerin adedi 75’tir.

İkinci rekâtte aynı sıra ile yine 75 defa okunur.

Üçüncü ve dördüncü rekâtler de böyle kılınır. Birinci ka‘dede (oturuşta), tahiyyâttan sonra Salli ve Bârik, üçüncü rekâte kalkınca önce Sübhâneke okunur.

Tesbîh namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Bunu alışkanlık hâline getirmek müstehâbtır. Evlâ olan, münferiden kılmaktır. Lâkin kılmasını bilmeyenlerin istifade etmesi maksadıyla cemaatle de kılınabilir.

Hicrî:  27  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

29 Ocak 2022 Cumartesi

İNSANIN YARATILIŞI


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: اِنَّا خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا، اِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ اِمَّا شَاكِرًا وَاِمَّا كَفُورًا. (سورة الانسان، ۲-۳)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :شبهه يوقكى بز ، إنسانى ، قرشق بر دامله صودان ياراتدق . اونى إمتحان أديورز . بو سببله اونى إشتجى وكوروجى قلدق . محققكى بز ، اونه هدايت يولونى كوستردك : إستر شكردجى وإستر نانكور اولسون . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen): “Şüphe yok ki biz, insanı, karışık bir damla sudan yarattık. Onu imtihan ediyoruz. Bu sebeple onu işitici ve görücü kıldık. Muhakkak ki biz, ona hidayet yolunu gösterdik; ister şükredici ve ister nankör olsun.”

(İnsan Sûresi, âyet 2-3)
Hicrî:  26   Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

İNSANIN YARATILIŞI

 

خلق الإنسان

. قال ابن عباس -رضي الله عنه- إنما سمي آدم لأنه مخلوق من أديم الأرض وأما اختلاف ألوانهم فلأنهم مخلوقون من عدة ألوان تراب الأرض. فكل انسان  يصبغ على لون ترابها وقابليتها

وصورة كل امرء علي صورة من اجداده إلي آدم -عليه السلام-. فيجتمع أشكال أجدادهم في حين خلق صورته في الرحم فيصور علي صورة أحد من أجداده كما أشار اليه بعض المفسرين في تفسير قوله تعالى: ﴿ فِي أَيِّ صُورَةٍ مَّا شَاءَ رَكَّبَكَ﴾ (سورة الانفطار:٨)

وقال أبو طالب المكي رحمه الله تعالى في تفسير الآية (٥٥) من سورة طه ﴿ مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَىٰ﴾.  إن الملك ينطلق فيأخذ من تراب المكان الذي يدفن فيه فيذريه على النطفة فتتخلق من التراب ومن النطفة".

احذروا من البطاطس المبرعمة

عندما تحفظ البطاطس في مكان رطب مُضاء تبدأ بالاخضرار والبرعمة بعد فترة.  وتزداد كمية السولانين ، التي لها تأثير سام  في البطاطس. يسبب التسمم بالسولانين اضطرابات في الجهاز الهضمي والتعرق والإرهاق. لهذا، يجب تناول البطاطس قبل أن تبرعم و أن تتخزن في مكان جاف ومظلم. ويجب تجنب تناول البطاطس المبرعمة بشكل مفرط.

 

 

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ Hazretlerinden rivâyet olunmuştur ki Âdem aleyhisselâm “edîmü’l-arz’dan” yani topraktan yaratıldığı için kendisine Âdem denilmiştir. İnsanların renklerinin farklı olması da yeryüzünün farklı renkteki topraklarından yaratıldıkları içindir. Her insan, yaratıldığı toprağın rengini ve kabiliyetini alır.

Bütün insanlar, mutlaka Âdem aleyhisselâm’a kadar olan ecdâdından birinin sûretinde dünyaya gelir. Şöyle ki ana karnındaki çocuğa sûret ve şekil verilirken ecdâdının tamamının şekil ve sûretleri onun yanında hazır bulunur ve ona, onlardan birinin sûreti verilir. Nitekim bazı müfessirler; “Seni dilediği herhangi bir sûrette terkîb edendir O.” meâlindeki, İnfitâr Sûresi’nin 8. âyet-i kerîmesinin bu manaya işaret ettiğini söylemişlerdir.

Ebû Tâlib el-Mekkî (rah.); “Sizi (aslınızı) ondan (topraktan) yarattık. Sizi (ölümünüzden sonra) yine ona (toprağa) döndüreceğiz. (Yeniden dirilme zamanında da) sizi bir kere daha ondan çıkaracağız.” meâlindeki, Tâhâ Sûresi’nin 55. âyet-i kerîmesini tefsîr ederken şöyle demiştir: “Bir insan, yaratılmak üzere ana rahmine düştüğü zaman vazifeli bir melek, öldüğünde defnolunacağı yerin toprağından bir avuç alıp, bunu ana rahmine düşen o nutfe üzerine serper. Böylece insan, nutfe ve topraktan yaratılmaya başlar.”

 

FİLİZLENEN PATATESLERE DİKKAT!

 

Patatesler, nemli olan ve ışık alan bir yerde bekletildiğinde bir müddet sonra yeşillenmeye ve filiz vermeye başlar. Bununla birlikte patateste, zehirleyici tesiri bulanan solanin maddesinin miktarı da artar.

Solanin zehirlenmesi, hazım (sindirim) sistemi bozuklukları, terleme ve hâlsizlik gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu sebeple patatesler, çimlenmeden yenilmeli veya kuru ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Fazla çimlenmiş patatesleri yemekten sakınmalıdır.

Hicrî:  26  Cemaziyelahir   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"