5 Eylül 2021 Pazar

FIKIH: YEMİN KEFFÂRETİ NEDİR?

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ هَمَّ بِذَنْبٍ ثُمَّ تَرَكَهُ كَانَتْ لَهُ حَسَنَةٌ. (جامع الاحاديث)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  كيم بر كوناحى إشلميه نيتلنرده صكره ( الله قورقوسيله ) اونى إشلمكدن وازكجرسه ، اونون إيجن بر حسنه واردر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kim bir günahı işlemeye niyetlenir de sonra (Allah korkusuyla) onu işlemekten vazgeçerse, onun için bir hasene vardır.”

(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)

Hicrî:   28   Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

FIKIH: YEMİN KEFFÂRETİ NEDİR?

 

FIKIH: YEMİN KEFFÂRETİ NEDİR?

Yemin keffâreti, yaptığı bir yemine riâyet etmeyip yeminini bozan bir Müslümana lâzım gelen keffârettir. Bu keffâret;

İmkânı varsa Müslüman veya gayr-i müslim bir köle veya cariye âzâd etmekten veya,

On fakiri akşamlı, sabahlı doyurmaktan veya,

On fakire orta hâlde birer elbise giydirmekten ibarettir.

Bu üç şeyden birine gücü yetmezse üç gün peş peşe oruç tutar. Bu orucun arasına hayız gibi herhangi bir sebeple bir fasıla girerse yeniden tutulması icap eder. (Şafiîlere göre bu orucu birbiri ardına tutmak şart değildir.)

Yemin keffâreti için on fakire sadaka-i fıtır miktarı bir şey verilmesi de yeterlidir. Bir fakire on gün, birer fitre verilmesi veya on gün sabahlı ve akşamlı yemek yedirilmesi de yeterlidir. Bunlara bir vakit yemek verip bir vakit de yemek bedeli verilmesi de caizdir.

Yemin keffâreti için bir fakire on gün birer elbise verilmesi de caizdir. Fakat on elbise bir fakire bir günde verilse yalnız bir gün için verilmiş gibi olur. Nitekim bu keffâret için on fitre miktarı bir fakire bir günde verilse bir fitre verilmiş sayılır.

Keffâret için her fakire verilecek elbise, onun hiç olmazsa vücudunun tamamını veya çoğu kısmını örtecek bir hâlde bulunmalıdır. Boylu bir entari gibi. Binaenaleyh yalnız kısa bir gömlek veya yalnız bir alt giysi verilse yeterli olmaz. Bu elbisenin iki üç parçadan ibaret olması ise daha iyidir.

Bir kimse, yemininden dönmeden önce keffârette bulunamaz. Çünkü keffâret, bir tevbe demektir. Tevbe ise günahtan sonra yapılır. Bir de keffâret yeminde sadık olmanın bir halefidir. Asıl mümkün oldukça yerine kaim olacak şeye gidilemez.

 

BİLMECELER:

 

• Ben giderim o gider, içimde tık tık eder. (Kalp)

• Kaş ile gözden yakın, söylenen sözden yakın? (Ecel)

Hicrî:   28  Muharrem    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder