25 Eylül 2021 Cumartesi

UYKU ÂDÂBI


 

عَنْ حُذَيْفَةَ بْنِ الْيَمَانِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا: أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ إِذَا أَرَادَ أَنْ يَنَامَ قَالَ اَللّٰهُمَّ بِاسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَا. (ت)

حُذَيْفَةَ بْنِ الْيَمَان رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَادان شويله روايت اولندى :  رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلم اويومق إستديكى زمان : " اَللّٰهُمَّ بِاسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَا " ديه دعا أدردى  . "

Huzeyfe bin Yemân radıyallâhü anhümâ’dan şöyle rivâyet olundu:   Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem uyumak istediği zaman: “Allâhümme bismike emûtü ve ahyâ” diye dua ederdi.

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   17   Safer    1443    Fazilet Takvim

 

UYKU ÂDÂBI

 

Uykunun en faydalısı yemek hazmedildikten sonra olan uykudur. Yatağa girildiği zaman evvela sağ tarafına yatmak lâzımdır. Sağ tarafına yattıktan sonra sol tarafına dönülebilir.

Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ validemiz, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in uyumak için yattıkları vakit mübarek yüzleri kıbleye dönük olacak şekilde ve sağ yanları üzerine yattıklarını rivâyet etmiştir.

Hazret-i Allah, geceyi uyku vakti olarak tahsis buyurmuştur. Fakat işleri icabı veya ibadet maksadıyla geceleri bir vakit uyuyamayan kimselerin gündüz kaylûle yapmaları, bu kişileri gün içerisindeki yorgunluk ve tembellikten muhafaza eder. Bu uyku, kişinin benzini uykusuzluktan dolayı sararıp solmaktan muhafaza eder. Kaylûle uykusu ile alakalı Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Kaylûle ile gece (ibadet için) kalkmaya yardım ediniz.” buyurmuşlardır.

Sabah namazı vaktinden kuşluk vaktine kadar olan vakitte uyumak bereketsizliğe sebep olur. Aynı şekilde ikindi vaktinden sonra uyumaktan da ziyadesi ile uzak durmak lâzımdır. Zira Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Kim ikindiden sonra uyur da aklını zâyi ederse (kaybederse) kendisinden başkasını kötülemesin.” buyurmuşlardır. Yine yatsı namazından evvel uyumak da Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem tarafından kerih görülmüştür.

Yatsıdan sonrası, Hazret-i Allâh’ın uykuya tahsis buyurmuş olduğu vakit olduğundan uykuyu terk ederek başka işler ile meşgul olmamalıdır. Ancak o vakitte ilim ile veya zikrullah ile meşgul olunabilir. Bu sayılanlardan başka herhangi bir iş için gece vakti uykuyu terk etmemek, kişi için ziyade menfaatlidir.

Hicrî:   17  Safer    1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder