قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ رُزِقَ مِنْ شَيْءٍ فَلْيَلْزَمْهُ. (شهاب)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : كيم ( هلال ) بر شيدن رزقلاندرلرسه رزقنى تأمين أتديكى شئ صارلسين : اونه دوام أتسين . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Kim (helâl) bir şeyden rızıklandırılırsa rızkını temin ettiği şeye sarılsın; ona devam etsin.”
(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)
Hicrî: 26 Muharrem 1443 Fazilet Takvim
EZVÂC-I TÂHİRÂT’TAN SAFİYYE (R. ANHÂ)
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) pâk zevcelerinden Safiyye (r. anhâ) validemizin babası Huyey bin Ahtab, Harun aleyhisselâm’ın soyundandır.
Safiyye validemiz, evvelce Kinâne bin Rebî ile evli idi. Babası, kardeşi ve kocası Hayber Gazası’nda öldürülmüştür.
Safiyye (r. anhâ), Hayber’in Fethi’nden sonra Resûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) huzuruna getirilince ona, “Baban, Yahûdîler arasında bana en şiddetli şekilde karşı koyanlardan idi. Neticede harpte öldürüldü. Tercihini yap! Eğer İslâm’ı seçersen, seni kendime zevce olarak alırım. Şâyet Yahûdîliği seçersen seni âzâd edebilirim, kavmine dönersin.” buyurdular. O da: “Yâ Resûlallah! Ben İslâm’a yöneldim ve daha beni davet etmeden ve huzurunuza çıkmadan önce sizi tasdik ettim. Yahûdîliği tercih edip de ne yapacağım. Allah ve Resûlü, bana hürriyetimden ve kavmime dönmemden daha hayırlıdır.” dedi. Peygamberimiz (s.a.v.) de onu âzâd edip nikâhına aldı.
Bu sırada Resûlullah (s.a.v.) onun yüzünde bir morluk gördü ve sebebini sordu. “Yâ Resûlallah! Rüyamda, Medîne’den gelen bir ayın kucağıma düştüğünü gördüm. Bunu kocam Kinâne’ye anlatınca: ‘Sen Medîne’den gelen şu melikin nikâhına mı girmek istiyorsun.’ deyip yüzüme vurdu.” dedi.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hayber’den çıkıp Sahbâ denilen mevkiye gelince orada konakladıkları sabah Ashâbına düğün yemeği verdi. Bu düğün yemeği hays denilen yemek idi. Hays, eritilmiş yağ, süzme peynir ve hurmadan ibarettir.
Hazret-i Safiyye (r. anhâ) çok akıllı, yumuşak huylu ve vakarlı bir hanımdı. Cömertti. Medîne-i Münevvere’ye geldiklerinde altın küpelerini Hz. Fâtıma’ya (r. anhâ) ve kendisini görmeye gelen bazı hanımlara hediye etmiş, hayatta iken kendisine ait bir evi sadaka olarak vermişti.
Safiyye (r. anhâ), Hazret-i Muâviye’nin halîfeliği devrinde H. 50 senesinde Medîne-i Münevvere’de vefat etti ve Cennetü’l-Baki‘ kabristanına defnedildi. Radıyallâhü anhâ.
Hicrî: 26 Muharrem 1443 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder