قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِعْدِلُوا بَيْنَ أَوْلَادِكُمْ فِي النُّحْلِ كَمَا تُحِبُّونَ أَنْ يَعْدِلُوا بَيْنَكُمْ فِي الْبِرِّ وَاللُّطْفِ. (طب)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : جوجقلرينزين سزين آرانزده إيلك وإحسان حصوصنده عدالتلى داورانمالرى حوشونوزه كتديكى كبى ، سزده ، جوجقلرينزين آراسنده هديه ورمه حصوصنده عدالتلى داورانين . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Çocuklarınızın sizin aranızda iyilik ve ihsan hususunda adaletli davranmaları hoşunuza gittiği gibi, siz de, çocuklarınızın arasında hediye verme hususunda adaletli davranın.”
(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr)
Hicrî: 19 Safer 1443 Fazilet Takvim
EVLATLARA YAPILAN HİBELER VE HEDİYELER
Bir kimse sıhhatli hâlinde evlatlarından herhangi birine bütün mallarını hibe ve teslim edebilir. Çünkü kendi hâlis mülkünde tasarrufta bulunmuş olur. Lâkin evlatlarının bazısını böyle tercih etmek, adâlete uymayacağından kerâhet-i tahrîmiyye (harama yakın kerâhet) ile mekruhtur. Böyle bir tercih, evlatlar arasında düşmanlık ve soğukluk meydana gelmesine de sebebiyet verebilir. Binâenaleyh evlatlar hakkında adâlete riâyet etmelidir. Hattâ oğullar ile kızlara yapılacak hibelerde, hediye ve bahşişlerde adâlet gözetilmelidir. Lâkin evlatlar arasında takvâ, fıkıh, edep, fazilet ve kemal ile diğerlerinden üstün olanların tercih edilmesinde bir beis yoktur. Yine de adâlete riâyet etmek lâzımdır. Nitekim bir hadîs-i şerîfte:
“Allâhü Teâlâ’dan korkunuz, çocuklarınızın arasında adalete riâyet ediniz.” buyrulmuştur.
Yine başka bir hadîs-i şerîfte:
“Atiyye (hediye/bahşiş) hususunda çocuklarınızın arasında müsâvâta (denkliğe) riâyet ediniz.” buyrulmuştur. (Dürr-i Muhtar)
Bazı fukahâya ve bilhâssa İmâm Muhammed’e (rah.) göre bu hususta miras nispeti nazara alınmalı; oğullara iki, kızlara bir nispetinde hediye verilmelidir. Âdil olan budur. Çünkü erkeklerin ihtiyaçları daha çoktur. Erkekler zevcelerinin ve çocuklarının nafakalarını vermeye ve hanımlarının mehirlerini ödemeye mecburdur. Bu gibi hikmetler sebebiyledir ki Hak Teâlâ Hazretleri miras hususunda erkekleri üstün kılmıştır. İşte bu gibi hikmetler, hâl-i hayattaki hediyelerde de nazara alınmalıdır. (Ö. N. Bilmen, Hukûk-ı İslâmiyye)
BEYİT:
Ana başa tac imiş, her derde ilac imiş,
Bir evlat pîr olsa da anaya muhtac imiş. (Lâ edri)
Hicrî: 19 Safer 1443 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder