20 Mart 2020 Cuma

MİRAC GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBÂDET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: فَنُودِىَ إِنِّي قَدْ أَمْضَيْتُ فَرِيضَتِي وَخَفَّفْتُ عَنْ عِبَادِي وَأَجْزِي الْحَسَنَةَ عَشْرًا. (خ)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  ( معراجده الله تعالى طرافندان شويله ) ندا اولندى : محقق بن فرضمى ( نمازى بش وقيت اولرق ) ثابت قلدم و قللارمدان ( أللى وقتى ) حفيفلتدم . و بن إيلكلريك قارشليغنى اون ( مثل ) وريرم . ( يعنى بش وقت نمازه أللى وقت ثوابى وريرم   ."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “(Miracda Allâhü Teâlâ tarafından şöyle) nidâ olundu: Muhakkak ben farzımı (namazı beş vakit olarak) sâbit kıldım ve kullarımdan (elli vakti) hafiflettim. Ve ben iyiliklerin karşılığını on (misli) veririm. (Yani beş vakit namaza elli vakit sevâbı veririm).”
 (Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   25   Recep   1441  Fazilet Takvimi

MİRAC GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBÂDET

 
Receb-i şerîfin 27’nci gecesi (yarın akşam) Mirac Gecesi’dir.
• Yatsı namazından sonra 12 rekât Hâcet Namazı kılınır: Her rekâtte Fâtiha’dan sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namaza niyet şöyledir: “Yâ Rabbi, rızâ-yı şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın sevgili Habîbin Resûl-i Zîşân Efendimiz hürmetine, ben âciz kulunu aff-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber.
Namazdan sonra: 4 Fâtiha-i şerîfe, 100 defa, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm”, 100 İstiğfâr-ı şerîf, 100 Salevât-ı şerîfe okunup duâ edilir. Bu namaz, her rekâtte yüz İhlâs okunarak on rekât kılınır veya on İhlas okunarak 100 rekât kılınırsa bunu yerine getiren mümin bu namazın feyz ve bereketiyle huzûr-ı ilâhîye namaz borçlusu olarak çıkmaz.
• Hadîs-i şerîfte, Receb-i şerîfin 27. gecesinin gündüzünde oruç tutana altmış ay oruç sevâbı yazılacağı vaad edilmiştir.
• O gün öğle ile ikindi arasında 4 rekât namaz kılınır: Her rekâtte Fâtiha’dan sonra 5 Âyetü’l-Kürsî, 5 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur. 
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.)
 
HANGİ TOPLULUKLA BERABER OLALIM
 
Lokman Aleyhisselâm, oğluna şöyle nasîhatte bulundu: “Ey oğlum! Allâhü Teâlâ’yı zikreden bir topluluk gördüğün zaman, sen de onlarla beraber ol. Eğer sen âlim isen (onların yanında ilminle amel edebileceğin için) ilmin sana fayda verir. Eğer câhil isen onlar sana ilim öğretir. Ve umulur ki Allâhü Teâlâ onlara rahmeti ile nazar eder de onlarla beraber rahmet-i ilâhî sana da isâbet eder.
Allâhü Teâlâ’yı zikretmeyen bir topluluk gördüğün zaman ise onlarla beraber olma. Zîrâ sen âlim olsan da (onların yanında ilminle amel edemeyeceğin için) ilmin sana bir fayda vermez. Eğer câhil isen onlar senin cehâletini veya dalâletini arttırırlar. Olur ki Allâhü Teâlâ onlara gadabı ile nazar eder de onlarla beraber gadab-ı ilâhînin sana da isâbet etmesinden korkarım.”
Hicrî:   25   Recep   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder