25 Mart 2020 Çarşamba

ŞÂBAN AYININ FAZÎLETİ



سُئِلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَيُّ الصَّوْمِ أَفْضَلُ بَعْدَ رَمَضَانَ؟ فَقَالَ: شَعْبَانُ لِتَعْظِيمِ رَمَضَانَ. (ت)
بيغمبر أفنديمز  ( ﷺ )  ء   ،:  "  رمضان آي اوروجندان صكره أك فضيلتلى اوروج حنكسى در ؟ " ديه سؤآل اولندى . بيغمبر أفندمز  ( ﷺ ) " رمضان آينه تعظيم إيجن شعبان آينده طوطولان اوروجدر ." بيوردولر  ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve selleme “Ramazan ayı orucundan sonra en fazîletli oruç hangisidir?’ diye sual olundu. Peygamberimiz (s.a.v.) ‘Ramazan ayına tâzim için Şabân ayında tutulan oruçtur.” buyurdular. 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   01   Şaban   1441  Fazilet Takvimi


ŞÂBAN AYININ FAZÎLETİ

 
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Hazret-i Âişe (radıyallâhü anhâ) vâlidemize: “(Nafile oruçlardan) bana en sevimli olan oruç, Şâban ayındakidir. Yâ Âişe! O öyle bir aydır ki sene içinde vefât edeceklerin isimleri bu ayda ölüm meleğine verilir. Ben de ismimin, oruçlu iken yazılıp verilmesini isterim.” buyurdular.
Ümmü Seleme (r. anhâ) vâlidemiz, “Resûlullah (s.a.v.), Ramazan ayından sonra hiçbir ayda Şâban ayındaki kadar oruç tutmamıştır.” buyurmuşlardır.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Receb Allâhü Teâlâ’nın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret (bağışlanmasına sebep) olan aydır, Ramazan ise günahları temizleyen aydır.”
Şâban ayı, hayır kapılarının açılacağı, bereketin indirileceği, hatâların terk edileceği, günahların bağışlanacağı ve yaratılmışların en hayırlısı olan Resûlullâh’a (s.a.v.) çokça salevâtın getirileceği bir aydır.
Müminlerin bu ayda gafletten uyanmaları, geçmişte işledikleri günahlardan dolayı tevbe edip temizlenerek Ramazân-ı şerîf ayına hazırlanmaları gerekir.
Bu ayda Allâhü Teâlâ’ya yalvarıp yakarmalı, Peygamber Efendimizi (s.a.v.) vesîle kılarak Allâh’ın rahmetine yaklaşmaya çalışmalıdır. Bunları sonra yaparım diyerek tehir etmemelidir. Zîrâ dünya üç günden ibârettir:
Biri dündür, geçmiştir; ibret alınacak gündür.
Diğeri bugündür, amel etme günüdür; ganîmet bilip değerlendirmelidir.
Diğeri de yarındır ki bu bir ümittir. Yarına çıkıp çıkamayacağını bilemezsin.
Aylar da böyledir. Receb-i şerîf ayı geçmiştir, tekrar dönmez. Ramazân-ı şerîf ayı gelecektir, fakat ona kavuşup kavuşamayacağını bilemezsin. Şâbân-ı şerîf ayı ise iki ay arasında bir vâsıtadır. Bu ayda ibâdetle meşgul olmayı ganîmet bilmek îcâb eder.
Hicrî:   01   Şaban   1441  Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder