24 Mart 2020 Salı

SOFRADAN DÜŞENİ YEMENİN MÜKÂFÂTI




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ذَاكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاسُ عَنْهُ بَيْنَ رَجَبَ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الْأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  بو( شعبان آي ) رجب إيله رمضان آيلارى آراسنده إنسانلريك كندسندن غفلت أتدكلرى بر آيدر . بو ، عمللريك آلملريك ربنه آرز أدلديكى بر آيدر . بن عمللريميك اوروجلى إيكن آرض أدلمسنى إستريم   ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bu (Şâban ayı) Receb ile Ramazan ayları arasında insanların kendisinden gaflet ettikleri bir aydır. Bu, amellerin âlemlerin Rabb’ine arz edildiği bir aydır. Ben amellerimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   29   Recep   1441  Fazilet Takvimi


ŞÂBÂN-I ŞERÎF
Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizin ayıdır. Bu îtibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.
Şâbân-ı şerîf ayı şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.
Bu ayın birinci gecesinde, yani bu akşam, her rekâtte bir Fâtiha, üç Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbih namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

SOFRADAN DÜŞENİ YEMENİN MÜKÂFÂTI

İmâm Ebû Yûsuf (rahmetullâhi aleyh) anlattı: Bir gün Abbâsî halifesi Hârûn Reşîd (rah.) ile yemek yiyorduk. Bu sırada elimden lokmam düştü ve yemeğin taneleri yerlere saçıldı. Hârûn Reşîd (rah.) bana dedi ki:
“Ey Yakub! Lokmayı yerden alıp ye! Muhakkak ben babam Mehdî’den, o pederi Mansûr’dan, o da pederi Muhammed’den, o da babası Ali’den, o da Abdullah İbn-i Abbas’tan (radıyallâhü anh) şöyle rivâyet ettiler: Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: ‘Her kim sofradan düşeni yer ve Allâhü Teâlâ bu kimseye evlat ihsan ederse, o kimsenin evlatları güzel yüzlü olur.”
ŞÂBAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1441 yılı Şâban ayı ictimâı 24 Mart Salı günü Türkiye saati ile 12.28’dedir. Ru’yet ise 25 Mart Çarşamba Türkiye saati ile 02.22’dedir.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Meksika, Panama, Kosta Rika, Peru, Şili, Honduras, Bolivya, Büyük Okyanus, Havai ve Galapagos Adaları. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 25 Mart Çarşamba günü de Şâban ayının 1. günüdür.
Hicrî:   29   Recep   1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder