11 Mart 2020 Çarşamba

BEDENE VE KALBE TAALLUK EDEN HÜKÜMLER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: طُوبَى لِلْمُخْلِصِينَ أُولَئِكَ مَصَابِيحُ الْهُدَى تَنْجَلِي عَنْهُمْ كُلُّ فِتْنَةٍ ظَلْمَاءَ. (حل)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  عمللرينى إحلاصله يابانلره مجده لر اولسون ! اونلر هدايت قندللرى در . قرانلق هر فتنه ، اونلر سببيله زائل اولور   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Amellerini ihlasla yapanlara müjdeler olsun! Onlar hidâyet kandilleridir. Karanlık her fitne, onlar sebebiyle zâil olur.” 
(Ebû Nuaym, Hilyetü’l-Evliyâ)
Hicrî:   16   Recep   1441  Fazilet Takvimi

BEDENE VE KALBE TAALLUK EDEN HÜKÜMLER

 
Dîne âit hükümler iki kısımdır: Zâhire, yani bedene taalluk eden (bedenle alâkalı olan) hükümler ve bâtına, yani kalbe taalluk eden hükümler. Bunlardan her bireri de yapılması ve terk edilmesi lâzım gelen hükümler olmak üzere ikiye ayrılır. Böylece dört kısım olur:
Birincisi: Zâhire (bedene) taalluk etmekle beraber, yapılması îcab eden hükümlerdir. Kelime-i şehâdet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazân-ı şerîf orucunu tutmak, Beytullâh’ı haccetmek, küfre karşı cihâd etmek, iyiliği emredip kötülükten nehyetmek gibi farz ve vâcip olan hükümlerdir.
İkincisi: Zâhire (bedene) taalluk etmekle beraber, terk edilmesi îcab eden hükümlerdir. Adam öldürmek, zina, livâta, hırsızlık, içki içmek, gıybet, nemime (koğuculuk), yalan söylemek, bakılması haram olan şeylere bakmak, dinlenilmesi haram olan şeyleri dinlemek gibi haram ve mekruh olan hükümlerdir.
Üçüncüsü: Bâtına yani kalbe taalluk etmekle beraber, yapılması îcab eden hükümlerdir. İman, tevbe, ihlâs, tevekkül, sabır, şükür, korku ve ümit arasında olmak gibi güzel ahlâk ve hasletlerden sayılan hükümlerdir.
Dördüncüsü: Bâtına (kalbe) taalluk etmekle beraber, terk edilmesi îcab eden hükümlerdir. Kibir, ucub, riyâ, haset gibi kötü ahlâk ve hasletlerden sayılan hükümlerdir.
Bu dört hükümden bir hükme muhâlefet eden kimse Allâhü Teâlâ’ya isyan etmiş ve azâba müstehak olmuş olur. Böyle kimseler velâyet ve kerâmet ehlinden olamaz.
 
MUTFAĞIMIZ….Düğün Çorbası (6 kişilik)
 
Malzemeler: 250 g kuzu gerdan eti, 1’er çay bardağı yoğurt ve haşlanmış nohut, 1 adet yumurta, 2’şer çorba kaşığı un ve pirinç, yarım yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı nane ve kırmızı toz biber, yeteri kadar su.
Hazırlanışı: Et, küçük küçük doğranır ve haşlanır. Et haşlandıktan sonra çorba için kâfî miktarda su ilave edilir. Kaynamasına yakın pirinç eklenir. Başka bir kapta yoğurt, un, tuz ve yumurtanın sarısı su ile çırpılır. Yavaş yavaş karıştırılarak tencereye dökülür. Haşlanmış nohut da içine katılıp kaynamaya bırakılır. Malzemeler iyice piştikten sonra üzerine kırmızı toz biber, nane ve erimiş tereyağı gezdirilerek ikram edilir.
Hicrî:   16   Recep   1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder