19 Şubat 2019 Salı

SIHHATE DÂİR FAYDALI BİLGİLER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: عَلَيْكُمْ بِالْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ فَإِنَّ فِيهَا شِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلَّا السَّامَ يَعْنِي الْمَوْتَ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ,"  جورك اوطونه دوام أدينز . زيرى اونده اؤلومدن باشقه هر حصطليغه شفا واردر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Çörek otuna devam ediniz. Zîra onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   11  Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 

SIHHATE DÂİR FAYDALI BİLGİLER

 
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kuru üzüm yemenizi tavsiye ederim. Zîra o, safrayı açar (vücudun asit seviyesini düzenler), balgamı izâle eder, sinirleri kuvvetlendirir, yorgunluğu giderir, ahlâkı güzelleştirir, nefes kokusunu güzelleştirir ve gam ve kederi giderir.”
Hazret-i Ali (kerremallâhü vecheh) buyurdu ki:
“Her kim yemeğe tuz ile başlarsa Allâhü Teâlâ ondan yetmiş hastalığı uzaklaştırır. Ve kim günde yedi tane acve hurması yerse karnında bulunan (ve hastalığa sebep olan) canlılar ölür. Her kim her gün yirmi bir tane kırmızı kuru üzüm yerse bedeninde hoşlanmayacağı birşey görmez.”
İmâm-ı Şâfiî (rahimehullah) da buyurdu ki:
“Dört şey, bedene kuvvet verir: Et yemek, güzel ve helal yiyeceklerden yemek, cimâ yapmaksızın çok gusletmek ve keten elbise giymek.
Dört şey, göze kuvvet verir: Kıbleye dönerek oturmak, yatarken sürme çekmek, yeşilliğe bakmak, temiz ve güzel elbiseler giymek.
Dört şey, aklı ziyâdeleştirir: Boş konuşmaktan sakınmak, misvak kullanmak, âlimlerin meclisinde bulunmak ve sâlih kimselerle sohbet etmek.”
Sıhhate dair bazı tavsiyeler: “Hayvanlardan kocamış ve eti kartlaşmış olanları, tam pişmemiş yemeği ve ham meyveyi yeme. Haram şeyle tedavi olma. Lokmayı iyice çiğnemeden yutma. Acıktığında ye, ama üzerine su içme. Eğer içersen üzerine tekrar yeme. Gündüz yersen biraz uzan, istirahat et. Gece yersen yatmadan önce biraz hareket et. Yüz adım kadar da olsa yürü. Küçük ve büyük abdestini uzun müddet tutma. Küçük abdestini aşırı tutmak bedeni ifsât eder. Nitekim nehrin önüne sed çekilse etrafına zarar verir.”
Hicrî:   11  Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder