25 Şubat 2019 Pazartesi

TÜCCARLARA DÎNÎ TAVSİYELER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا مَعْشَرَ التُّجَّارِ إِنَّ الشَّيْطَانَ وَالْإِثْمَ يَحْضُرَانِ الْبَيْعَ فَشُوبُوا بَيْعَكُمْ بِالصَّدَقَةِ. (ت)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ,"  أى تجارلر طوبلوليغى محقق شيطان و كوناح ، ألش ورشده حاضر بولونور او حالده آلش ورشنزه صدقه قارشدري ( يعنى صدقه ورين كى خطا و كوناحلرينزه كفارت اولسون ) ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey tüccarlar topluluğu! Muhakkak şeytan ve günah, alışverişte hazır bulunurlar. O hâlde alışverişinize sadaka karıştırın (yani sadaka verin ki hatâ ve günahlarınıza keffâret olsun).
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   20 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 

TÜCCARLARA DÎNÎ TAVSİYELER


Ticâret ile uğraşanlar şu hususlara dikkat etmelidirler:
• Güzel niyet; ticaretten maksadı, insanlardan bir şey istemekten ve onlara muhtâç olmaktan sakınmak, kazancı ile dînî vazifelerini daha iyi yapmak ve âilesinin ihtiyâcını gidermek olmalıdır. Bu niyetle ticâret yapan kimse, mücâhidler zümresinden sayılır. Yine Müslümanlara faydalı olmaya, müminlere nasîhatta bulunmaya, adâlet ve ihsan yolunu tutmaya niyet etmelidir. Çarşı ve pazardakilere iyilikleri emredip kötülükten nehyetmeyi düşünmelidir.
• Sanatında veya ticâretinde dînen câiz olan şeyleri yapmalı, dînin hoş görmediği sanatlardan uzak durmalıdır.
• Tüccarı, dünya işleri ile meşguliyeti, âhiret işleri ile meşgul olmaktan alıkoymamalıdır.
• Ticârethânesinde, dâima rızkı veren Rabbini zikretmeye devam etmelidir. Gaflet içinde olanların ve pazardakilerin arasında Allâh’ı zikretmek, en fazîletli zikirlerdendir. Hadîs-i şerîfte: “Kim çarşıya girdiği zaman ‘Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü velehü’l-hamdü, yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemût, biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ derse Allâhü Teâlâ onun için milyonlarca sevab yazar, ondan milyonlarca günâhı siler ve onun derecesini milyonlarca yükseltir.” buyurulmuştur. (Sünen-i Tirmizî)
• Ticârette çok hırslı olmamalıdır.
• Yaptığı bütün işlerin ahvâlini gözetmeli, kıyâmet günü hesab için cevap hazırlamalıdır. Gerek sözlerinde gerek hareketlerinde dâima kendisini hesaba çekmelidir.
BEYİT:
İnsana sadâkat yaraşır görse de ikrah 
Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah
(Ziya Paşa)
(Baskı ve zulüm karşısında bile insana doğruluk yaraşır. Hazret-i Allah, doğruların yardımcısıdır.)
Hicrî:   20 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder