19 Şubat 2019 Salı

MOLLA GÜRÂNÎ HAZRETLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ طَلَبَ الْعِلْمَ تَكَفَّلَ اللهُ لَهُ بِرِزْقِهِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ,"  كيم علم طلب أدرسه ، الله تعالى اونون رزقنه كفل اولور ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim ilim talep ederse, Allâhü Teâlâ onun rızkına kefil olur.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   13  Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


MOLLA GÜRÂNÎ HAZRETLERİ

 
Fâtih Sultan Mehmed Han’ın hocası Molla Gürânî’nin asıl ismi Şemsüddîn Ahmed bin İsmail’dir. Birçok âlimden  kırâet, tefsîr, hadîs okumuş, hadîs âlimi İbn-i Hacer-i Askalânî’den (rah.) icâzet almıştır. Hanefî mezhebindendi. Gecelerini Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle ihyâ ederdi.
Hac dönüşü Mısır’a uğrayan Osmanlı âlimlerinden Molla Yegân, onu saltanatın payitahtı olan Edirne’ye alıp getirmiş, Sultan İkinci Murâd’a takdîm etmişti. Sultan İkinci Murâd Han, Molla Gürânî’nin ilim ve fazîletine büyük iltifat göstermişti. Kendisini, Bursa’da Kaplıca ve sonra da Yıldırım Medreselerine müderris tayîn etti. Daha sonra Manisa Sancağı’nda bulunan Şehzâde Mehmed’in, tahsil ve terbiyesini büyük bir salâhiyetle Molla Gürânî’ye havâle etti (1443). Molla Gürânî, Manisa’ya geldiğinde Şehzade’nin okumaya pek meraklı olmadığını görünce, ona nasîhat etti. Bu nasîhat fayda sağlamayınca da “darabtuhû te’dîben (terbiye için ona vurdum)” cümlesini terkîb (gramer) cihetinden tahlil ettirdi. O güne kadar nazlar içinde yetiştirilen Şehzâde, böyle kararlı bir hoca ile karşılaşınca okumaya ve öğrenmeye karar verdi.
Daha sonra Molla Gürânî ile Sultan Mehmed arasındaki sevgi ve saygı öyle güçlendi ki, Fâtih Sultan Mehmed, padişah olunca hocasına vezâret teklîf etti, fakat Molla Gürânî, o makama başkalarının daha lâyık olacağını söyleyerek kabul etmedi, sadece kazaskerliği kabul etti. Molla Gürânî’ye 1458’de Bursa kâdılığı, sonra da 1480’de müfti’l-enamlık (Daha sonra Şeyhülislamlık olacak olan Payitaht Müftülüğü) vazîfesi verildi, vefâtına kadar sekiz sene bu makamda kaldı. 1488’de İstanbul’da vefât etti.
Molla Gürânî son zamanlarında pek nahîf düşmüş, hastalanmıştı. Artık son günlerini yaşıyordu, kendisinden ilim öğrenen hâfızlar etrafında toplanmışlardı, “Hocalık hakkını edâ etmenin günüdür. Bugün bana ikindiye kadar tevhîd hatmi ve Kur’ân-ı Kerîm okuyunuz. Ola ki, sizin tilâvetinizin bereketiyle îmân ile ve Kur’ân ile gitmek müyesser ola.” dedi. Rahmetullâhi Teâlâ Aleyh.
Hicrî:   13  Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder