قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ اخْتَارَنِي وَاخْتَارَ
لِي أَصْحَابًا فَجَعَلَ لِي بَيْنَهُمْ وُزَرَاءَ وَأَنْصَارًا وَأَصْهَارًا،
فَمَنْ سَبَّهُمْ فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالنَّاسِ
أَجْمَعِينَ لَا يُقْبَلُ مِنْهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ صَرْفٌ وَلَا عَدْلٌ. (طب)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر ," محقق
الله تعالى بنى سجتى . بنم إيجن ده آصحابمى سجتى . و اونلرين آراسندان بانه وزرلر
، ياردمجلر و آقرابالر قلدى . كيم اونلره كوتى سوز سويلرسه الله تعالى نين ،
ملكلرينه و بتون إنسانلرين لعنتى اونون اؤزرينه اولسون . قيامت كونى اوندان نه بر
فرض نه ده بر نافله ، هجبر عبادت قبول اولنماز ."
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ beni seçti, benim için de Ashâbımı seçti. Ve onların arasından bana vezirler, yardımcılar ve akrabalar kıldı. Kim onlara kötü söz söylerse Allâhü Teâlâ’nın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun. Kıyâmet günü ondan ne bir farz ne de bir nâfile, hiçbir ibâdet kabul olunmaz.”
(Taberânî, Kebîr)
(Taberânî, Kebîr)
Hicrî: 27 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
ASHÂB-I KİRÂM
Ashâb, Peygamber Efendimizi (s.a.v.) bir kere bile olsa îmân gözüyle görüp, sohbetinde bulunan Müslümanlardır. Ashâb-ı Kirâm’ın hepsi çok büyük derece sahibidirler. Çünkü onlar, Peygamberimizi gözleriyle görmüş, en zor zamanlarda onun etrafında kenetlenip mallarıyla, canlarıyla îmân ve İslâm’ın yayılması için cihâd etmişler, büyük gayretler göstermişlerdir. Böylece Peygamber Efendimizin (s.a.v.) en büyük teveccühünü kazanmışlardır. Ulvî dînimizin yayılmasında en büyük hizmeti onlar yapmışlardır. Bu devirde bir insan bütün dünyâyı fethetse, dünya dolusu altın tasadduk etse, yine de ashâbın en küçüğünün mertebesine erişmesi mümkün değildir.
Biz Müslümanlar, Ashâb-ı Kirâm’ın hepsini sevmek, saymak ve hepsine hürmet etmekle mükellefiz. Onların aralarında meydana gelen bâzı ihtilaflardan dolayı, hiçbirinin aleyhinde tek kelime söyleyemeyiz. Zîra onlar müctehiddir ve ictihadla hareket etmişlerdir. Onlardan birinin aleyhinde konuşan insanın îmânı zayıflar, dîni çok büyük zarar görür. O insan, inancını düzeltmedikçe asla kâmil bir mümin olamaz.
Ashâb-ı Kirâm iki kısımdır: Muhâcir ve Ensâr.
Muhâcir; mallarını, mülklerini bırakarak Allah rızâsı için Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvere’ye hicret eden Müslümanlardır. Ensâr ise; Medîne’nin yerlisi olan ve Medîne’ye hicret eden Müslüman kardeşlerine, Allah rızâsı için bütün varlıklarıyla yardımda bulunan Müslümanlardır. Her iki zümre de Allah rızâsı için yaptıkları bu amellerinden dolayı çok büyük sevap ve derece kazanmışlardır. Peygamberlerden sonra insanların en fazîletlisi Ashâb-ı Kirâm’dır. Ashâbın da en fazîletlisi sırasıyla Hazret-i Ebûbekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman ve Hazret-i Ali’dir. (radıyallâhü anhüm) Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Ashâbım yıldızlar gibidir. Onlardan hangisine iktida ederseniz (tâbi olursanız, uyarsanız) hidâyete ulaşırsınız (doğru yolu bulursunuz, istikâmet bulursunuz).”
“Cenâb-ı Hak, ümmetimden bir kimseye hayır murad ettiği zaman onun kalbine Ashâbımın muhabbetini yerleştirir.”
Hicrî: 27 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder