22 Şubat 2019 Cuma

DÜNYA MALININ MİSÂLİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُ النَّاسِ مُؤْمِنٌ فَقِيرٌ يُعْطِي جُهْدَهُ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ,"  إنسانلريك أك خيرلسى ، فقير مؤمن دركى كوجونون يتيكنى إنفق أدر ( ورير ) ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İnsanların en hayırlısı, fakir mümindir ki gücünün yettiğini infâk eder (verir).
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   17 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 

DÜNYA MALININ MİSÂLİ


Ebû Saîd-i Hudrî’den (radıyallâhü anh) şöyle rivâyet edilmiştir: Bir gün Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) minber üzerinde oturmuştu. Biz de etrâfında oturmuştuk. Buyurdular ki: “Benden sonra sizin için korktuğum şeylerden biri de dünya güzellikleridir.”
Bunun üzerine bir zât: “Yâ Resûlallâh! Hiç hayır, şerle beraber gelir mi (ki, korkuyorsunuz.)?” diye sordu. Resûlullah (s.a.v.) (bekleyerek) sükût etti. O soran kimseye Ashâb tarafından: “Sen kim oluyorsun ki Resûlullâh’a suâl soruyorsun? (Bak) sana cevap bile vermiyor.” denildi. O sırada biz, Resûl-i Ekrem’e vahiy geliyor olduğunu anladık.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.), alnından dökülen teri sildi ve suâl soran kimseyi över bir edâ ile: “Suâl eden nerededir?” diye sordu. Sonra buyurdu ki: “Hakîkaten hayır, şer ile gelmez. (Fakat sebep olur. Bakınız!) Baharın bitirdiği otlardan (zehirli) bir kısmı vardır ki o, (yiyeni) öldürür, yâhud ölüme yaklaştırır. Lâkin yeşil ot böyle değildir. Onu otlayan hayvan, ölüm tehlikesinden korunmuştur. Bu hayvan, o yeşil otu yer, iki böğrünü şişirince bahar güneşini karşılar. Kolayca tersler, bevleder, genişler. (Yine) bol bol yer. İşte bu dünyâ malı da yeşil ot gibi câzibtir, tatlıdır. Bu nîmetten miskine, yetime, vatanından ayrı düşmüş yolculara tasadduk eden zengin müslüman, ne hayırlı kişidir.”
İşte Resûl-i Ekrem’in bu tebliğlerinde iki mesele vardır:  
Birincisi: “Baharın yetiştirdiği otlardan zehirli kısmı vardır ki, yiyen hayvanı ya hemen ya da yavaş yavaş öldürür.” buyurularak haksız kazanılan ve fakirlere, yetimlere, vatanından, âilesinden uzak düşmüş perişan din kardeşlerine yardım etmekten çekinen, hırslı kimselerin ve kendini beğenmişlerin malları ve hâlleri tasvir buyurulmuştur. Bu haksız kazançların zehirli otlar gibi öldürücü zehir olduğu, âhirette sâhibinin helâkına sebep olacağı bildirilmiştir.
İkincisi: “Lâkin yeşil çayır otlayan hayvan, ölüm tehlikesinden korunmuştur...” buyurularak helâl yollarda kazanılan ve bir kısmı sadaka ve zekât olarak hayır yollara sarf edilen servet de yeşil otlara teşbih buyurulup sâhibinin dünyâ ve âhirette saâdet vesîlesi olacağına işâret buyurulmuştur.
(Tecrid-i Sarih Terc.)
Hicrî:   17 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder