14 Şubat 2019 Perşembe

ASHÂB-I BEDİR….Hâlid bin Bükeyr (radıyallâhü anh)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِنْ أَسْوَأِ النَّاسِ مَنْزِلَةً مَنْ أَذْهَبَ آخِرَتَهُ بِدُنْيَا غَيْرِهِ. (ط)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  ,"  محقق باشقسنين دنياسى اوغرونه كندى آخرتنى هبا أدنلر ( قيامت كونى الله عندنده ) دره جه باقمندان إنسانلريك أك كوتولرندندر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak başkasının dünyası uğruna kendi âhiretini hebâ edenler (kıyâmet günü Allah indinde) derece bakımından insanların en kötülerindendir.” 
(Müsned-i Tayâlisî)
Hicrî:   08 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 

ASHÂB-I BEDİR….Hâlid bin Bükeyr (radıyallâhü anh)

 
Muhâcirlerden olan Hazret-i Hâlid (radıyallâhü anh) ilk Müslümanlardandır. Kardeşleri İyâs, Âkil ve Âmir ile birlikte Bedir Gazâsı’nda bulunmuşlardır. Bu dört kardeş aynı zamanda Dâru’l-Erkam’da Peygamber Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) bîat eden ilk zâtlardır. Medîne’ye de hep birlikte hicret etmişler, hatta âile ve hizmetçilerinden hiç kimseyi geri bırakmayarak kapılarını kilitleyip çıkmışlardır.
Âkil Hazretleri Bedir’de, Âmir Hazretleri Yemâme’de, Hâlid Hazretleri de hicretin dördüncü senesi Saferu’l-Hayr ayında, Recî‘ seriyyesinde şehîd olmuştur. Uhud Gazâsı’nda da bulunmuş olan Hâlid Hazretleri vefât ettiğinde 34 yaşında idi. İyâs (r.a.) ise daha uzun yaşayarak Mısır’ın fethinde bulunmuştur.
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Bedir Gazâsı’ndan iki ay evvel, amcazâdesi Abdullah bin Cahş’ı (r.a.) muhâcirlerden sekiz zât ile Kureyş’in bir ticâret kervanı üzerine göndermişti. Hazret-i Hâlid de onlar arasında idi. Burada Amr bin Hadramî’yi öldürdüler. Bu vak‘a üzerine Allâhü Teâlâ onlar hakkında “Sana haram ayı, o ayda yapılan savaşı soruyorlar…” meâlindeki, Bakara Sûresi’nin 217’nci âyet-i celîlesini indirdi.
Hicretin dördüncü senesinde Peygamberimiz (s.a.v.), dîni öğretmek üzere Mersed bin Ebu’l-Mersedi’l-Ğanevî Hazretleri riyâsetinde Ashâbdan beş zâtı (Hâlid bin Bükeyr, Hubeyb, Zeyd bin Desinne, Abdullah ibni Târık ve Muattib -radıyallâhü anhüm-), Hüzeyloğulları kabîlesine göndermişti. Yolda Recî‘ suyu yanında ihânete uğrayan bu sahâbeler, Hüzeyl kabîlesi ile Adal ve Kâre’den bir topluluk ile harbederek şehîd olmuşlardır. Sadece Hubeyb, Zeyd ve Abdullah Hazretleri öldürülmeyeceklerine dâir kat’î söz alınca, teslim oldular. Fakat hâinler sözlerinde durmadılar. Mekke’ye götürüp bu sahâbeleri müşriklere sattılar. Onlar da, Bedir’de ölenlerine bedel olarak onları işkence ile şehit ettiler. 
(Radıyallâhü Anhüm Ecmaîn)
Hicrî:   08 Cemaziyelahır   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder