4 Şubat 2019 Pazartesi

MUÂŞERET ÂDÂBINDAN



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَاقْصِدْ فِى مَشْيِكَ وَاغْضُضْ مِنْ صَوْتِكَ اِنَّ اَنْكَرَ الْاَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ. (سورة اللقمان، ۱۹)
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  ( لقمان عليه السلام اوغلونه دمشديكى ) و يورويوشونده معتدل اول ، سَسِنى ده براز آلجالت . محقق سَسْلرين أك جركنى ألبتده أشَّكلرين سسى در ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(Lokman Aleyhisselam oğluna demişti ki:) Ve yürüyüşünde mûtedil ol, sesini de biraz alçalt. Muhakkak seslerin en çirkini elbette eşeklerin sesidir.” 
(Lokmân Sûresi, âyet 19)
Hicrî:   29  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 

MUÂŞERET ÂDÂBINDAN

Bir kimse evine girdiğinde evvelâ âile fertlerine selâm verir, sonra konuşur. Evde kimse olmazsa girdiğinde “Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn.” diye selâm verir. Çünkü melekler, onun selâmını alırlar.
Eğer başkasının evine gidecekse evvelâ (telefon vs. ile) izin ister. İzin verilmezse; kin, nefret, düşmanlık gütmez. Başkasının evine vardığında kapının tam karşısında durmaz, kenarında bekler. Üç defa zile basarak veya kapıya vurarak izin ister. Yemek yiyenin yemeği bitireceği kadar veya abdest alan kimsenin abdestini bitirebileceği kadar veyahut dört rekât namaz kılan kimsenin namazını bitirebileceği kadar bir müddet bekler. (Telefonla aradığı kimse cevap veremezse, tekrar aramak için yukarıdaki kadar bir müddetin geçmesini beklemelidir.) Eğer içeriden: “Kim o?” diye çağrılırsa, “Benim” demez; ismini söyler. Kendisine izin verilirse girer ve evvelâ selâm verir, sonra konuşmaya başlar.
Bu şekilde davranmak güzel ahlâktandır. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) “Kişi güzel ahlâkı sebebiyle (gündüzleri) oruç tutan ve geceleri (namaz, zikir ve duâ ile) ihyâ eden kimsenin derecesini elde eder.” buyurmuştur.
Mutfağımız....BEYDAĞI KEBABI
 
Malzemeler: 1 kg. et, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı salça, 3 diş sarımsak, 2’şer adet soğan, domates, ve yeşilbiber, 2 bardak yoğurt, 150 gr. tereyağı, 1’er çay kaşığı karabiber ve kekik, 3 çay kaşığı tuz, 1 adet tırnaklı pide.
Yapılışı: Soğanlar küp küp, et, biber ve pideler parmak, domatesler ise elma dilimi şeklinde doğranır. Etler tencerede suyunu çekinceye kadar pişirilir. Yağ ve soğan ilave edilip biraz kavrulur. Salça ilave edilip kavrulur. Sonra biber ve domatesler ilave edilir ve biraz daha kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. Piştikten sonra dinlenmeye bırakılır.
Pideler tabağa dizilip etler üzerine konur ve yoğurt ilave edilir. Tereyağı, rendelenmiş sarımsak ve kekik ile hazırlanmış olan sos, üzerine gezdirilerek ikram edilir.
Hicrî:   29  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder