27 Aralık 2018 Perşembe

İMÂM-I A‘ZAM HAZRETLERİNİN VERÂI



عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: إِنَّكُمْ فِي زَمَانٍ مَنْ تَرَكَ مِنْكُمْ عُشْرَ مَا أُمِرَ بِهِ هَلَكَ ثُمَّ يَأْتِي زَمَانٌ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ بِعُشْرِ مَا أُمِرَ بِهِ نَجَا. (ت)
محقق سز اؤيله بر زمانداسنزكى ، سزدن برينز أمر اولنديغونون اونده برنى ترك أتسه ، ألبتده هلاك اولور . اؤيله بر زمان كله جككى ، كيم ، او زمان ده أمر اولنديغونون اونده برى ايله عمل أتسه ، ألبتده قورتولور ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak siz öyle bir zamandasınız ki, sizden biriniz emrolunduğunun onda birini terk etse, elbette helâk olur. Öyle bir zaman gelecek ki, kim, o zamanda emrolunduğunun onda biri ile amel etse, elbette kurtulur.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   20  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 

İMÂM-I A‘ZAM HAZRETLERİNİN VERÂI
 
İmâm-ı A‘zam Ebû Hanîfe (radıyallâhü anh) Hazretleri, Kûfe’de yaşar, geçimini ticâretle kazanırdı. Bir defasında Basra’dan bir tüccâr ile ortaklık yaptı.
Ebû Hanîfe Hazretleri ona, Kûfe’den yetmiş adet ipekli kumaş gönderdi. Ayrıca gönderdiği kumaşlardan birisinde bir kusur olduğunu ve onu müşteriye göstermeden satmamasını tembih etti.
Ortağı kumaşların tamamını 30 bin dirheme sattı ve parayı Ebû Hanîfe Hazretlerine getirdi. İmâm-ı A‘zam (r.a.):
“Kusurlu bir kumaş vardı, onun kusurunu sattığın kişiye söylemiştin değil mi?” diye sordu. Ortağı:
“Hayır, ben onu unuttum” deyince, İmâm-ı A‘zam bütün parayı sadaka olarak ihtiyaç sahiplerine dağıttı. (Kitâbü’n-Nevâdir, Şihâbüddîn Kalyûbî)
 
YORGUNLUĞUN İLACI UYKU
 
Yorgunluğun en iyi ilacı uykudur. Geceyi kullarının uyuyup, dinlenmeleri için yaratan Allâhü Teâlâ’ya ne kadar şükretsek azdır. İnsanı dinlendiren, yorulmuş yıpranmış gövdeye taze can veren uykudur. Ancak tembellerin yaptığı gibi insan, bütün gününü uyku ile de geçirmemelidir.
Bunun için erken yatıp erken kalkmalı ve gece uykusunu gündüz uyumamalıdır. Ancak gece ibâdetine kolaylık olsun için kaylûle yapılır. İkindiden sonra da uyumamalıdır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri şöyle buyurmuşlardır:
“Kim ikindiden sonra uyur da aklına noksanlık gelirse bunu ancak kendinden bilsin.”
Hicrî:   20  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder