14 Aralık 2018 Cuma

SÂLİH AMEL NEDİR?



قَالَ اللهُ تَعَالَى: فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا. (سورة الكهف،۱۱۰ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  هركيم اللهيك رضاسينه أرمك ( جمالى ايله مشرف اولمق ) إسترسه ، صالح عمل إشلسين و ربنه عبادتنه هجبر كمسي اورتق أدنمسين ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Her kim Allâh’ın rızasına ermek (cemâliyle müşerref olmak) isterse, sâlih amel işlesin ve Rabbi’ne ibâdetine hiçbir kimseyi ortak edinmesin.” 
(Kehf Sûresi, âyet 110)
Hicrî:   07  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 

SÂLİH AMEL NEDİR?

 
Bakara Sûresi’nin 25. âyet-i celîlesinde şöyle buyurulmuştur (meâlen): “Îmân edip sâlih amel işleyenlere altlarından ırmaklar akan cennetlerin, kendilerine âit olduğunu müjdele!” Bu âyet-i celîlede geçen sâlih amel hakkında büyük zâtlar şöyle buyurmuşlardır:
Sâlih amel, ihlasla yapılan ameldir. (Hazret-i Osman r.a.)
Sâlih amel, farz namazlardır. (Hazret-i Ali r.a.)
İbn-i Abbâs Hazretlerine göre kişinin Rabbine karşı vazîfelerini yerine getirmesidir. Ondan diğer bir rivâyete göre de şer‘î hükümler yani namaz, zekat, hac, oruç ve cünüblükten gusletmektir.
Sâlih amel, kendisinde şu dört şey bulunandır: İlim, niyet, sabır, ihlâs. (Muâz bin Cebel r.a.)
Sâlih amel, devamlı sünnete riâyet ederek işlenen ameldir. Zira bid‘at olan amel elbette sâlih olmaz. (Sehl bin Abdullâh Tüsterî k.s.)
Bazı âlimler demişlerdir ki:
Sâlih amel, üzerindeki emânetleri (kulluk vesâir hakları) yerine getirmektir.
Günahlardan tevbe etmektir.
Farzları edâ etmek, haramlardan sakınmaktır.
Bazılarına göre sâlih amel iki kısımdır:
 Seninle Allâhü Teâlâ arasındaki ameller ki zâhirî ve bâtınî olarak iki kısımdır. Zâhir olan dînin emirlerini yerine getirmektir. Bâtın olan kalbin sıfatlarıdır: Tevekkül, takdîr-i ilâhîye rızâ, belâlara sabır, yokluk zamanında şükür gibi.
 Seninle diğer insanlar arasında olan ve yerine getirdiğin haklardır: Emânetleri edâ, ahidlere vefâ, üzerindeki hakları, borçları ödemek, sıla-i rahim gibi. 
(Nefâisü’l-Mecâlis, Aziz Mahmûd Hüdâî k.s.)
Hicrî:   07  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder