21 Aralık 2018 Cuma

SULTAN ÜÇÜNCÜ MEHMED HAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مَثَلَ الْمُؤْمِنِ لَكَمَثَلِ النَّحْلَةِ أَكَلَتْ طَيِّبًا وَوَضَعَتْ طَيِّبًا وَوَقَعَتْ فَلَمْ تُكْسَرْ وَلَمْ تَفْسُدْ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  ( كامل ) مؤمن بال آرسنه بنزر ، بال آرسى آنجق تمز اولانى ير و آنجق تمز اولانى ير و آنجق تمز اولانى ( بالى ) ورير . ( بر ججكه ) قونديغى زمانده قريب بوزماز ( صرار ورمز ) ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “(Kâmil) mü’min bal arısına benzer. Bal arısı ancak temiz olanı yer ve ancak temiz olanı (balı) verir. (Bir çiçeğe) konduğu zaman da kırıp bozmaz (zarar vermez).” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   14  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 

SULTAN ÜÇÜNCÜ MEHMED HAN


1566 yılında Manisa’da dünyaya gelen Üçüncü Mehmed Han, 1595 yılında 29 yaşında iken Osmanlı tahtına çıkmıştır. Avusturyalılardan Eğri Kalesi’ni almış, Osmanlı tarihinin zaferle neticelenen son büyük meydan muharebesi olan Haçova Savaşı’nı kazanmıştır (1596). Meşhur Kanije Müdâfaası onun devrine rastlar. Anadolu’da baş gösteren Celâlî isyanlarıyla da mücadele etmiştir. 1603’te vefat eden Sultan Mehmed’in saltanatının tamamında Avusturya harpleri devam ettiği gibi son yılında İran savaşları da patlak vermişti.
Tarihlerde halîm, selîm, kerîm ve edîb gibi vasıflarla anılan Sultan Mehmed Han’ın beş vakit namazı cemâatle kılmaya dikkat ettiği, bilhassa Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ism-i şerifleri her anıldığında ayağa kalkarak hürmet gösterdiği ifade edilmektedir.
Bütün Osmanlı padişahları gibi zamanının en büyük âlimlerinden çok kuvvetli bir tahsil ve terbiye gören ve bilhassa edebî kültürünün genişliği muhakkak olan Sultan Üçüncü Mehmed Han, Adlî mahlasıyla şiirler yazmıştır. Dîvanının mevcûdiyeti hakkında bilgi yoktur. Yalnız bazı mecmualarda şiirlerine rastlanmaktadır. Kuvvetli bir edebî kültür mahsûlü olan şiirlerinin pürüzsüz ve samimi bir dili vardır. Gazelinden bir kıt’a şöyledir:
Yokdurur zulme rızâmız adle biz mâilleriz
Gözleriz Hakk’ın rızâsın emrine kâilleriz
Ârifiz, âyîne-i âlem-nümâdır gönlümüz
Rûzgârın cünbüşünden sanmayın gâfilleriz
(Zulme asla rıza göstermeyiz. Adâlet taraftarıyız. Her işimizde Cenâb-ı Hakk’ın rızasını gözler, emrine imtisal ederiz.
Ârifiz. Gönlümüz bütün dünyayı gösteren bir ayna gibidir. Zamanın ahvâlinden habersiz olduğumuzu sanmayın.)
(Yedikıta Dergisi, Ocak 2015)
Hicrî:   14  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder