5 Aralık 2018 Çarşamba

GÜZEL VASIFLARDAN AFÂF (İFFET)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ حَفِظَ مَا بَيْنَ فُقْمَيْهِ وَفَرْجَهُ دَخَلَ الْجَنَّةَ. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  كيم ( حرام و جركين سوزلردن ) آغزنى قورور ، ناموصونى ده محافظه أدرسه جنته كيرر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim (haram ve çirkin sözlerden) ağzını korur, namusunu da muhafaza ederse cennete girer.” 
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   27   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

GÜZEL VASIFLARDAN AFÂF (İFFET)

Afâf, fenalıktan ve günahtan kaçınmak, insanı alçaltıcı olan rezilliklerden nefsi tutmak ve bu şekilde bütün âzâlarını eziyet ve zulümden alıkoymaktır.
İffetli olmak mürüvvetin kemali ve güzel ahlâkın neticesidir. Bir kimse nefsini ve âzâlarını iffetli yaparsa, yani günahlardan korursa, o kimsenin dünyada işleri düzenli olduğu gibi, âhirette de ebedî nimete nâil olur. Âzâlarını iffetli yapmak: Gözünü harama bakmaktan korumak ve ‑kendisine yasaklanıp görmemesi lazım gelen örtülü ve gizli şeyleri araştırmaktan‑ kendini uzak tutmak ile olur. Zîra Resûl-i Ekrem (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri:
“Haramlara bakmak, şeytanın oklarından zehirli bir oktur. Bir kimse, sadece Cenâb-ı Allah’tan korkusundan dolayı harama bakmaktan vazgeçse, Cenâb-ı Allah (azze ve celle) o kimseye iman tadını ihsan edip, o tat ile kalbi lezzet bulur.” buyurmuşlardır.
Ebu’d-Derdâ (radıyallahü anh) şöyle buyurur: “Bir kimse, harama bakmaktan gözünü çevirirse, Cenâb-ı Allah, (Firdevs bahçesinde) dilediği huriyi o kimse ile evlendirir. Bir kimse harîm-i gayre (başkalarının eşine) bakarsa, kıyamette âmâ olarak haşr olunur.”
İffet; kulağını, insanların çirkin sözlerinden, gıybetten, koğuculuktan korumak, bulunduğu meclisi haram olan çalgılı eğlencelerden uzak tutmaktır. Abdullah bin Ömer (radıyallâhü anhümâ): “Bizler, gıybetten ve gıybeti dinlemekten; koğuculuktan ve koğuculuğu söylemekten yasaklanmışızdır.” buyurdular.
İffet; aynı zamanda yalancılıktan, gıybetten, dedikoduculuktan ve lüzumsuz şeyler söylemekten lisânı muhafâza etmektir. Hadîs-i şerîfte buyrulmuştur ki: “Her kim lisânını ve nefsini haramlardan ve yasaklardan korumaya kefil olursa, ben de Cenâb-ı Allâh’ın o kimseyi Cennet-i A’lâ ile mükâfatlandıracağına kefil olurum.”
Hicrî:   27   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder