31 Aralık 2017 Pazar

MÜSLÜMAN OLMAYANLARA BENZEMEK





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَيْسَ مِنَّا مَنْ تَشَبَّهَ بِغَيْرِنَا. ( ت )
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   بزدن اولمايانلره بنزميه جالشان ، بزدن دكل در ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bizden olmayanlara benzemeye çalışan, bizden değildir.
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   13  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


MÜSLÜMAN OLMAYANLARA BENZEMEK

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ümmetinin sözlerinde ve fiillerinde hâsılı her hususta Müslüman olmayanlara benzemelerini yasaklamıştır.

Hıristiyan ve Yahudiler Âşûrâ günü oruç tuttukları için, ashabına bir gün önce veya bir gün sonrasıyla oruç tutmalarını emretmişlerdir. Selam verme hususunda Hıristiyan ve Yahudilere benzememelerini emretmiştir.

Namaz vakitlerini îlan için ateş yakmak, çan çalmak gibi teklifler -Müslüman olmayanlara benzemek olacağından- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından kabul edilmemiştir.

Gayr-i müslimlerin ibâdet vakitlerinde namaz kılmak, onlara benzemek olacağından mekruh görülmüştür.

Daha birçok hususta onlara benzemeyi yasaklamıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde “Kim bir topluluğa benzerse, o kimse onlardandır.” buyurmuştur. Bu benzeme, bayramlarına, kıymet verdikleri günlere itibar etmek, haç, zünnar gibi şeyler takınmak gibi hususlardadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde:

“Ümmetim, kendinden evvelki ümmetlerin yolunu karış karış, arşın arşın takip etmedikçe kıyâmet kopmaz.” buyurdular.

Bu hadîs-i şerifte, Müslümanların diğer ümmetlerin ahlâka aykırı hâl ve hareketlerini takip ve taklid etmeleri yasaklanmıştır. Şüphesiz her dînin ve her topluluğun kendine has bir örf ve âdeti vardır.

Müslümanların hiçbir dîni ve hiçbir milleti taklide ihtiyacı olmayan bir medeniyeti ve husûsiyeti vardır.

Furkan sûresinin “Ve onlar (sâlih kullar) yalan yere şâhitlik etmezler (yalan söylenilen yerlerde durmazlar), faydasız bir şeye rastladıkları zaman yüz çevirip geçer giderler.” meâlindeki 72. âyet-i kerîmenin tefsîrinde bazı müfessirler “Onlar müşriklerin bayramlarına uğramazlar, orada hazır olup durmazlar.” diye tefsir etmişlerdir.
Hicrî:   13  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder