24 Aralık 2017 Pazar

SULTAN DÖRDÜNCÜ MURAD HAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا ضُيِّعَتِ الْأَمَانَةُ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ قَالَ كَيْفَ إِضَاعَتُهَا يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ إِذَا أُسْنِدَ الْأَمْرُ إِلَى غَيْرِ أَهْلِهِ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ. (خ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   أمانت زاي ! اولنديغى زمان قيامتى بكله ." بيوردولر  .  ( بر آعرابى )  ! يارسول الله أمانتيك زاي ! اولماسى نصل اولور ؟ ! ديه صورونجه بيوردولركى :  " إيش أهلندن باشقاسينه وريلديكى زمان قيامتى بكله ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Emânet zayi’ olunduğu zaman kıyâmeti bekle.” buyurdular. (Bir A’râbî) ‘Ya Resûlallah emânetin zâyi’ olması nasıl olur?’ diye sorunca buyurdular ki: “İş ehlinden başkasına verildiği zaman kıyâmeti bekle.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   06  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 

SULTAN DÖRDÜNCÜ MURAD HAN


Osmanlı sultanlarının on yedincisidir. 1623 tarihinde 14 yaşında olduğu halde amcası Sultan Mustafa Han'dan sonra tahta geçmiştir. Cesâret ve kuvvette dedesi Yavuz Sultan Selim Han'a benzetilirdi. Tahta geçtiğinde idare herc ü merc içerisinde idi. Yeniçeri ve sipahi askerleri itaatten çıkmış olduğundan vâlidesi Mahpeyker Sultan'ın yardımıyla iş başına muktedir adamlar getirerek hâli ıslaha çalışmıştı. Bu sıralarda İran şahı Abbas, Bağdad'ı zaptederek otuz bin müslümanı şehid etmiş, diğer taraftan Rus Kazakları da kayıklarla Karadeniz sahilindeki bazı yerleri yakmışlardı.
Padişah, Sadrazam Hafız Ahmed Paşa'yı İran'a karşı askerle göndermiş, Bağdad'ı muhasara ettirip İranlıların pek çok askerini telef etmişlerdir. Köstence'de de Rus Kazakların 250 kayığı batırılmış, 4.000 kadarının hakkından gelinmiştir. Bu sırada yeniçeriler arasında itaatsizlik çıkması üzerine padişah şiddet göstermeye mecbur kaldı. Bu sayede memleketin her tarafında istikrar ve huzur sağlandı.
İranlıların Bağdad'a hücumlarının devam etmesi ve Anadolu'da karışıklıklar kesilmemesi üzerine padişah 1630 tarihinde bizzat sefere çıkarak Revan, Tebriz ile diğer bazı beldeleri Şiîlerden aldı ve İstanbul'a döndü. Dört sene sonra ikinci defa şark seferine çıkıp Bağdad'ı fethedip İran ordusunu tamamen mağlup ederek İran han ve mirzalarından birçoğunu esir edip muzaffer olarak İstanbul'a dönmüştür. Bu sebeple kendisine Bağdad Fâtih'i denilmiştir. Lehistan ve Venedik'le senede belli miktarda altın vermeleri şartıyla muâhedeyi yenilemiştir.
17 seneye yakın sultanlıktan sonra 1640'da 31 yaşında olduğu halde vefât etmiş, pederi Sultan Ahmed'in türbesine defnolunmuştur.
Sultan Murad'ın pek çok hayır eserleri olup en mühimi de Ka'be-i Muazzama'yı yeniden inşâ ettirmesidir.
(Kâmûsu'l-A'lâm)
Hicrî:   06  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder