3 Aralık 2017 Pazar

ÖLÜMDEN NİÇİN HOŞLANMAYIZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَحَبُّ الْعِبَادِ إِلَى اللهِ تَعَالَى اَلْأَتْقِيَاءُ الْأَخْفِيَاءُ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   الله تعالى يه قوللريك أك سوملسى ، طقوى أهل اولوب ده كندسنى كزلينلردر ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya, kulların en sevimlisi, takvâ ehli olup da kendisini gizleyenlerdir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   15  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

ÖLÜMDEN NİÇİN HOŞLANMAYIZ


Bir adam Ebu'd-Derdâ'ya (radıyallâhü anh):
“Biz niçin ölümden hoşlanmayız?” diye sordu.
Ebu'd-Derdâ Hazretleri:
“Zira siz âhiretinizle meşgul olmayı tehir edip dünyanızı imar ile uğraşıyorsunuz. Bu sebeple mamur olan yurdu terkedip de harap (bıraktığınız) yurda gitmek hoşunuza gitmiyor” buyurdu.
ŞEYHULİSLÂM MUSTAFA EFENDİ VE TEKKESİ
Şeyhulislâm Mustafa Efendi, Sultan İkinci Mustafa Han'ın hocası Şeyhulislâm Feyzullah Efendi'nin ikinci oğludur. 1679 tarihinde İstanbul'da doğdu. 4 Mart 1745'de vefât etti. Vefâtına “Rıdvânullâhi aleyh” ibaresi tarih düşürüldü. Karaca Ahmed kabristanında medfundur.
Babasından ve devrinin âlimlerinden ilim tahsil etti. Selanik Kadılığı, Anadolu Kazaskerliği ve Mekke Kadılığı vazifelerinde bulundu. 13 Nisan 1736 tarihinde Şeyhulislâm oldu ve hayatının sonuna kadar (9 sene) bu vazifede kaldı.
Mustafa Efendi, Îranlıların Ehl-i Sünnet akîdesine muhâlif olan Câferiyye'nin beşinci mezheb olarak kabulünü teklif etmeleri üzerine toplanan meşveret meclislerinde bulundu ve Şîa'yı şiddetle reddetti. Bu hâdiseler Osmanlı siyâsî ve dîni çevresini hayli meşgul etmiştir.
Hayatı boyunca topladığı kitaplarını Birinci Mahmud Han'ın Ayasofya Câmii içinde kurduğu kütüphaneye bağışlamıştır.
Pek çok hayır eserleri bırakmış olan Mustafa Efendi'nin en büyük eserlerinden biri de İstanbul Eyüp Sultan'da Nişanca semti Baba Haydar mahallesindeki tekkesidir. Mustafa Efendi, Mekke Kâdılığı sırasında Nakşibendî şeyhi Ahmed Efendi'ye intisâb etmişti. Bu tekkeyi de Nakşibendî şeyhlerinden Tokadlı Hacı Mûsâ Efendi için yaptırmıştır.
Uzun müddet metrûk halde kalıp harâbeye dönen tekke, 2008 tarihinde Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş ve ilim talebelerinin hizmetine tahsis edilmiştir.
Hicrî:   15  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder