10 Aralık 2017 Pazar

KUR’ÂN-I KERÎM’DE BİLDİRİLEN AHLÂK




قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَإِنَّكَ لَعَلَى خُلُقٍ عَظِيمٍ. (سورة القلم, ٤ )
الله تعالى بيوردى ( مئآلاً ) : " ( أى رسولم ) و شبهسز سن بك بيوك بر آخلاق اؤزرنده سين ."
Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen): “(Ey Resûlum) ve şüphesiz sen pek büyük bir ahlâk üzerindesin.” (Kalem sûresi, âyet 4)
Hicrî:   22  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

KUR’ÂN-I KERÎM’DE BİLDİRİLEN AHLÂK


Kur'ân-ı Mübîn'in birçok âyetleri ahlâkî esasların, düstûrların en mükemmelidir. İnsanlara vazifenin kudsiyyetini, hakkın korunmasının lüzûmunu, hayâtın gâyesini, en yüce hayrın neden ibâret olduğunu en güzel ve hakîkî bir tarzda gösteren Kur'ân-ı Kerîm'dir. Bu mukaddes kitabın gösterdiği ahlâk yollarından daha mükemmel hiçbir müessese yoktur.
Binaenaleyh ahlâk ilminin de birinci dayanacağı yer, şüphe yok ki, Kur'ân-ı Kerîm'dir. Acaba “Şüphesiz ki Allah, size adâleti, iyilik yapmayı ve yakınlara vermeyi emreder; fuhşiyat (çirkinlikler, zina gibi günahlar)dan, münker (dinde ve sünnette tanınmayan şeyler)den ve azgınlıktan nehyeder. Öğüt almanız için size böyle öğüt verir.” meâlindeki (Nahl sûresi, 90.) âyet-i celîlesinden daha derli toplu bir ahlâk düstûru bulunabilir mi?
Acaba “Sen af yolunu tut, mâruf ile emret ve kendilerini bilmezlerden yüz çevir” meâlindeki (A'raf sûresi, 199.) âyet-i kerimesindeki yüce ahlâk tavsiyelerinden daha faydalı ne tasavvur olunabilir?
Yaratılışın abes yere olmadığını gösteren “İnsan sanır mı ki: Başı boş bırakılacaktır?” meâlindeki (Kıyâmet sûresi, 36.) âyet-i kerimesi ne kadar düşünülse az değil midir?
Doğru sözlü, doğru özlü olmanın lüzûmunu, yalancılığın, seciyesizliğin kötülüğünü gösteren, “Ey îman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyi söylersiniz. Yapmayacağınız şeyi söylemeniz, Allah katında çok mebguzdur (Allâhü Teâlâ'nın sevmediği, şiddetle buğz ettiği menfur ver iğrenç günahtır).” meâlindeki (Saff sûresi, 2 ve 3.) âyet-i celîlesinin dehşetli ihtârı karşısında insan titremeli değil midir?
İşte Kur'ân-ı Azîm'de daha böyle nice ahlâk esasları, kâideleri, tavsiyeleri ve emirleri bulunmaktadır.
Hicrî:   22  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder