26 Aralık 2017 Salı

SÖZ ÜÇ KISIMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ. (ق)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   اللهه و آخرت كونونه إيمان أدن كمسه يا خير ( لى بر سوز ) سويلسين ويا صوصصون ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâh’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya hayır(lı bir söz) söylesin veya sussun.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Hicrî:   08  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 

SÖZ ÜÇ KISIMDIR


Söz ya müstehap, ya mübah veya haramdır.
Sözün bir kısmı müstehaptır: Tesbîh (Sübhânallah demek), Tahmîd (Elhamdülillâh demek), Tekbîr (Allâhü Ekber demek), Tehlîl (Lâilâhe illallah demek), Peygamber Efendimize salevât-ı şerîfe getirmek gibi. (Salevât: ‘Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ-Âli seyyidinâ Muhammed' demektir).
Resûlullâh Efendimiz, birçok hadîs-i şerîflerinde şu sözlerin fazîletlerini bildirmişlerdir.
•    “İki kelime vardır ki dile hafif gelir. Amma mizanda ağırdır, Rahmân olan Allâhü Teâlâ’ya da sevimlidir. O iki kelime: ‘Sübhânellâhi vebi-hamdihî, sübhânellâ-hi’l-azîm’ demektir.
•    “Sübhânellâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber’ demem bana üzerine güneş doğan her şeyden daha sevimlidir.”
•    “Kim yüz defa ‘Sübhânellâhi vebi-hamdihî’ derse deniz köpüğü kadar da olsa günahları bağışlanır.”
Sözün ikinci kısmı mübâh olanıdır: Bir kimseye, otur kalk, git, gel denilmesi gibi sözlerdir. İhtiyaç kadar oldukça günah veya sevâb değildir.
Sözün üçüncü kısmı ise haram olanıdır. Bu, yalan, gıybet, nemime, sövmek, yağcılık, münafıklık, yalan yere şahitlik, iftirâ gibi sözlerdir.
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) buyurdular:
•    “Muhakkak doğruluk, iyiliğe götürür. İyilik ise cennete ulaştırır. Bir adam doğru söylemeye devam eder de nihâyet Allâhü Teâlâ katında sıddîklardan yazılır.
Yalan ise isyâna götürür. İsyân ve kötülük ise cehenneme düşürür. Muhakkak kul yalan söylemeye devam ederse Allâhü Teâlâ katında yalancılardan yazılır.”
•    “Laf taşıyarak insanların arasını bozan kimse cennete giremez.”
•    “Çok lânet edenler, kıyâmet gününde şâhid ve şefâatçi olamazlar.”
•    “İnsanların en şerlisi bir bu yüzle, bir başka yüzle gelenleridir.”
•    “Münâfığın misâli, iki sürü arasında kalıp hangisine uyacağını bilemeyen, bir bu tarafa gelen bir o tarafa giden koyun gibidir.”
(Aynî, Minhatü's-Sülûk)
Hicrî:   08  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder