8 Aralık 2017 Cuma

BÜTÜN İBÂDETLERİN BAŞI NAMAZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِنَّمَا مَوْضِعُ الصَّلَاةِ مِنَ الدِّينِ كَمَوْضِعِ الرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ. (طب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   نمازين دينده كى يرى ، باشيك جستده كى يرى كيبى در ."
Resûlullah Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Namazın dindeki yeri, başın cesetteki yeri gibidir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   20  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

BÜTÜN İBÂDETLERİN BAŞI NAMAZ


Allahü Teâlâ (meâlen) “O îman etmiş olan kullarıma söyle: Namazı kılsınlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz (mal vesâir) şeylerden gizli ve açık infak etsin (versin)ler. Öyle bir gün gelmeden evvel ki onda ne alım satım var, ne dostluk.” (İbrâhim sûresi, âyet 31) buyurmaktadır.
Namaz: Ruhun, bedenin, sabır ve vakarın, ruhî ve bedenî her vazifenin, dünya ve âhirette her kemâlin esâsı, temelidir
Namaz: Ferdî ve içtimaî her fazileti hâiz olup ümmet teşkilâtının en. birinci ve en esaslı tezâhürüdür.
Namaz: İmanın en büyük alâmeti, bütün ibadet ve amelin başı, mü'minlerin mi'racıdır.
Namaz: Zikri ve şükrü içine alan bir ibadet olduğu için ilâhi yardımın en büyük ve en yakın elde edilme yoludur. Mâsivâdan (Allah'tan başka her şeyden) namazla çıkılır, elemler, kederler silinir. Bunun içindir ki Peygamber Efendimiz Aleyhissâlatü ve'sselam: “Gözümün nûru namazda kılındı” buyurmuş, en büyük zevk ve sürurunun namazda hâsıl olduğunu göstermiştir.
Namazdan gafil olan ve başka şeylere koşan çocuklar ve câhiller, namazı bir külfet sayarak ancak bir zorlama ile kılarlar ve başları dara gelmeden Allâh'a duâ ve ibâdet etmezler. Ârifler ise bunu büyük bir zevk ve mi'rac bilirler. Nitekim Peygamber Efendimiz Aleyhissâlatü ve's-selam: “Namaz mü'minin miracıdır” buyurmuştur. (Elmalılı, Hak Dîni Kur'ân Dili Tefsiri, Fazilet Neşriyat)

DÜNYANIN SONU: KIYÂMET

Dünyanın ömrü bitip âhiret âlemi başlamadan evvel İsrafil Aleyhisselam'ın Sûr'a birinci üfürmesi ile bütün insanların ve dünyanın başına kıyâmet kopacaktır.
İsrafil Aleyhisselâm Sûr'a üfürecek, bundan çıkacak müthiş bir ses ile bütün fânî hayat sahipleri ölecek, her şey altüst olacaktır.
Bütün âlemlerdeki düzen, ancak Allâhü Teâlâ'nın bir eseridir, onun kudretinin bir alâmetidir. Hak Teâlâ Hazretleri bu nizâmı ve intizâmı bir an için ortadan her hangi bir sebeple kaldırınca bütün varlıklar derhal alt üst olur, ne umûmî câzibeden, ne de gök cisimleri arasındaki münâsebet ve râbıtadan eser kalır, ne de bir canlının yaşayabilmesine imkân bulunur
İşte bu, bir umumî kıyâmettir. Bunun kopacağı zamanı ancak Allahü Tealâ bilir.
Hicrî:   20  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder