7 Aralık 2017 Perşembe

DİN İLMİ ANCAK ALLAH RIZASI İÇİN ÖĞRENİLİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا جَاءَ الْمَوْتُ لِطَالِبِ الْعِلْمِ وَهُوَ عَلَى هَذِهِ الْحَالَةِ مَاتَ وَهُوَ شَهِيدٌ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   علم طلبه سى ، علم اؤكرنركن اؤلورسه شهيد اولرق اؤلور ."

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İlim talebesi, ilim öğrenirken ölürse şehit olarak ölür.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   19  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 

DİN İLMİ ANCAK ALLAH RIZASI İÇİN ÖĞRENİLİR


İmam Gazâlî (rh.) buyurdu ki:
Ey oğul! Nice ilim müzâkere ederek ve kitap okuyarak ihyâ ettiğin, uykudan mahrûm kaldığın geceler vardır. Eğer bunda niyetin dünya menfaati, makam ve mevki elde etmek, akranlarına üstün gelmek ise dünya ve âhirette vay hâline! Âhirette çok büyük felâket ve pişmanlıklar çekeceksin.
Eğer ilim öğrenmekten maksadın Peygamber Efendimizin dînini ihyâ etmek, nefsinin ahlâkını güzelleştirip, emmâreliğini (yaratılışındaki kötülüğü emrediciliğini) kırmak olursa, sana dünya ve âhirette müjdeler olsun. Hem dîni ihyâ etmiş, hem nefsinin ahlâkını güzelleştirmiş olursun. Bu amelin, seni hesabsız cennete ve Allâh'ın cemâline kavuşturur. Hem nefsini, hem başkalarını cehennemden kurtarırsın. Zira ilmiyle amel eden âlimlere kıyâmet gününde büyük şefâat hakkı verilecektir.
Allâhü Teâlâ'nın rızâsı için tahsîl edilmeyen ilme harcanan vakit boşa geçmiştir. Bu yolda çekilen zahmetlerin hiçbir faydası görülmez. Böyle ilim, sâhibini “Fenâ âlimler yüzünden ümmetimin vay haline” hadîs-i şerifinde bildirilen kötü âlimlerden yapar.
Hadîs-i şerîfte “Câhile bir defa veyl (yazık), âlime iki defa” buyuruldu. ‘Veyl' aynı zamanda cehennemde bir vadidir.
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular:
“Kim ilmi, âlimlere üstünlük taslamak yahut sefîhlerle (akılsızlarla) münâkaşa etmek veya insanların kendisine alâkasını çekmek için tahsîl ederse Allâhü Teâlâ onu cehenneme atar.”
Câhillerin cehâletlerini artırdıkları ve mü'minlerin kalplerini katılaştırdıklarından dolayı kötü âlimlerin azâbları kat kat olur. 
(Hâdimî, Eyyühe'l-Veled Şerhi)
Hicrî:   19  Rebîulevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder