11 Temmuz 2017 Salı

NAMAZIN ANAHTARI: ABDEST



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ قَرَأَ فِي إِثْرِ وُضُوئِهِ : إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَاحِدَةً كَانَ مِنَ الصِّدِّيقِينَ وَمَنْ قَرَأَهَا مَرَّتَيْنِ كَانَ فِي دِيوَانِ الشُّهَدَاءِ وَمَنْ قَرَأَهَا ثَلَاثًا يَحْشُرُهُ اللّٰهُ مَحْشَرَ الْاَنْبِيَاءِ. (فر)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."   كيم عبدستنينصونونده بر كره : إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ، ( سوره سنى ) اوقورسه صدقلردان اولور . إيكى كره اوقورسه شهيدلر ديواننه يازلر . اوج كره اوقورسه  الله تعالى اونى بيغمبرلر طوبلولغى ايله برابر حشر أدر."

Kim abdestinin sonunda bir kere ‘İnnâ enzelnâhü fî leyleti’l-kadr’ (sûresin)i okursa sıddîklardan olur. İki kere okursa şehîdler dîvânına yazılır. Üç kere okursa Allâhü Teâlâ onu peygamberler topluluğu ile beraber haşreder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)
Hicrî:   09  Şevval  1438  Fazilet Takvimi 

NAMAZIN ANAHTARI: ABDEST


Abdestin farzları dörttür:
1- Yüzünü (alnının başlangıcından çenesinin altına ve bir kulağının yumuşak yerinden diğer kulağının yumuşağına kadar) yıkamak.
2- Ellerini kollarına doğru dirsekleri ile beraber yıkamak.
3- Başının dörtte birini mesh etmek. Yani elini ıslatıp başına sürmek.
4- Ayaklarını topukları ile beraber yıkamak.
Sünnet üzere abdest şöyledir:
Besmele ile yani “Bismillâhi'l-azîm vel-hamdülillâhi alâ dîni'l-İslâm” deyip önce ellerini bileklerine kadar üç kere yıkar. Mümkünse dişlerini misvâkladıktan sonra ağzını ayrı ayrı su ile üç kere çalkalar. Sonra burnuna ayrı ayrı su çekip sümkürerek üç kere yıkar. Sonra abdest almaya kalbiyle niyet eder (elleri yıkarken de niyet edebilir) ve âzâları kuruyacak kadar ara vermeden sıra ile üçer kere yıkar, başını bir kere mesheder.
Âzâları ilk yıkamak farz, ikinci ve üçüncüsü sünnettir. Üçten fazla yıkamak mekruh veya haramdır.
Başının tamamını (kaplama) meshetmek, elinin ve ayak parmaklarının ve sakalının aralarını hilallemek, kulaklarının içini şehâdet parmağının ucu ile arkasını da başparmağının içi ile mesh etmek sünnettir.
Kulaklarını mesh ettikten sonra elinin üç parmağının arkası ile -boğazı değil- ensesini mesh etmek ve ellerini ve ayaklarını sol el ile yıkamak, yıkarken sağından başlamak, ağzına ve burnuna suyu sağ eliyle vermek ve burnunu sol eliyle sümkürmek müstehaptır.
Abdestin âdâbı: Abdest alırken mümkünse kıbleye dönmek, ihtiyaç yok iken başkasından yardım istememek, her âzâsını besmele ve kelime-i şehâdetle yıkamak, özürlü değilse abdesti vakit girmeden almak, abdestten sonra salevât okumak ve “Allahümmec’alnî mine’t-tevvâbîn vec’alnî mine’l-mütetahhirîn vec’alnî min ıbâdike’s-sâlihîn vec’alnî mine’llezîne lâ havfün aleyhim velâhüm yahzenûn” deyip Kadr (İnnâ enzelnâhu) sûresini okumak.
Abdest alırken abdesti bozan bir şey olursa yeniden başlamak îcâp eder. Abdest aldıktan sonra tıraş olsa ve tırnak kesse, yeniden mesh etmek ve yıkamak îcâp etmez. (Şerhu Dürr-i Yektâ)
Hicrî:   09  Şevval  1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder