11 Temmuz 2017 Salı

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR



قَالَ اللهُ تَعَالَى: إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْكَبِيرُ. (سورة البروج, ١١ )
الله تعالى بيوردى ( مئآلاً ) :" شبهه يوقكى ؛ إيمان أتمش و صالح عمللرده بولنموش كمسلر إيجنده آلطلرندان غِرْمقلر آقان جنتلر واردر . إشده او بيوك قورتولش تور ."
Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen): “Şüphe yok ki; îmân etmiş ve sâlih amellerde bulunmuş kimseler için de altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. İşte o büyük kurtuluştur.” 
(Bürûc sûresi, âyet 11)
Hicrî:   08  Şevval  1438  Fazilet Takvimi 

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR


Otuz iki farzı ve dînin zarûrî meselelerini bilip inanmak herkese farz-ı ayındır. Dînin zarûrî meselelerinin en büyük rüknü îmanın şartlarıdır. Bunlarda şüphe câiz değildir. Zira şüphe olan yerde îmân bulunmaz.
Çocukluğundan itibaren dünya işleri ile meşgul olup dinine âit îman ve amel bilgilerini öğrenmeye vakit ayıramayanlar -Allah muhafaza- bu cehaletle âhirete giderlerse cehenneme müstehak olurlar.
Bu sebeple bütün mükellef erkek ve kadınlar otuz iki farzı, evvela îmanın şartlarını öğrenip evladlarına ve emri altındakilere de öğretmelidir. Zira îman olmayınca amelin faydası olmaz.
İmanın şartları: 1- Allâh'ın varlığına ve birliğine 2- Meleklerine 3- Kitaplarına 4- Peygamberlerine 5- Ahiret gününe 6- Kadere; hayır ve şerrin Allâhü Teâlâ'nın takdiri ile olduğuna inanmak.
İslâm'ın şartları: 1-Kelime-i şehâdet getirmek 2-Namaz kılmak, 3- Oruç tutmak 4- Zekât vermek 5-Haccetmek.
Guslün farzları: 1- Ağza su vermek 2- Burna su vermek
3- Bütün bedeni yıkamak.
Abdestin farzları: 1- Yüzünü yıkamak 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak 3- Başının dörtte birini meshetmek 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.
Teyemmümün farzları: 1- Niyet etmek 2- Ellerini toprağa vurup yüzünü, sonra tekrar toprağa vurup kollarını meshetmek.
Namazın farzları: Namazın dışında olanlar: 1- Hadesten tahâret (Abdesti yoksa abdest almak, cünüp ise gusletmek) 2- Necâsetten tahâret (Vücudunu, elbisesini ve namaz kıldığı yeri necâsetten temizlemek) 3- Setr-i avret (Namaz kılarken vücudunda örtmesi icap eden yerleri örtmek) 4- İstikbâl-i Kıble (Kâ'be'ye dönmek) 5- Vakit 6- Niyet. Namazın içinde olanlar: 1- İftitah tekbîri (Namaza Allâhü ekber ile girmek) 2- Kıyâm (ayakta durmak) 3- Kırâat (Kur'ân okumak) 4- Rükû 5- Secde 6- Kâde-i ahîre (Son oturuş).
Hicrî:   08  Şevval  1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder