عَنْ
عَائشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ يَا رَسُولَ اللهِ مَنْ أَعْظَمُ النَّاسِ
حَقًّا عَلَى الْمَرْأَةِ؟ قَالَ: زَوْجُهَا قُلْتُ: مَنْ أَعْظَمُ النَّاسِ
حَقًّا عَلَى الرَّجُلِ؟ قَالَ: أُمَّهُ. (ك)
حضرتى عائشه
( رضى الله عنها ) " يا رسول الله قدين اؤزرنده حقى أك بيوك اولان كمدر ؟
" ده دى . بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) " قوجاسىدر " بيوردولر ." أرككين اؤزرنده حققى أك
جوق اولان كيمدر ؟ " ديه سوردى . "أننهسيدر ." بيوردولر .
Hazret-i Âişe (radıyallâhü anhâ) “Yâ Resûlallâh! Kadın üzerinde
hakkı en büyük olan kimdir?” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)
“Kocasıdır” buyurdular. “Erkeğin üzerinde hakkı en çok olan kimdir?”
diye sordu. “Annesidir.” buyurdular.
(Hadîs-i Şerîf, Hâkim,
el-Müstedrek)
Hicrî: 19 Şevval 1438 Fazilet
Takvimi
RESÛLULLÂH’IN (S.A.V.) SEVGİLİ ZEVCESİ ÂİŞE-İ SIDDÎKA (R. ANHÂ)
Hz. Hatîce vâlidemizden sonra Resûlullâh'ın en faziletli zevcesi Hz. Ebûbekr'in kızı Hz. Âişe (r. anhâ) vâlidemizdir.
Peygamber Efendimizden 2210 hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Fıkhımızın dörtte birinin kaynağıdır. Ashâb-ı Kirâm bir hadîs-i şerîfte müşkilata düşseler ona sorarlardı. Hz. Ali (k.v.), Hz. Aişe'den (r. anhâ) bir rivayette bulunacağında şöyle derdi: “Resûlullâh'ın zevcesi, Sıddîk'ın kızı Sıddîka şöyle rivâyet etti.”
Hazret-i Âişe vâlidemiz Peygamberimizin vefâtından sonra bir gün oruç tutar bir gün yerdi. Gece ve gündüz çok namaz kılar, çok sadaka verirdi. Hz. Muâviye (r.a.) tarafından kendisine gönderilen seksen bin dirhemi geldiği gibi fakirlere dağıtmış, yanında bir dirhem bile kalmamış idi. Kendisi de oruçlu olduğundan hizmetlisine iftar için bir şeyler hazırlamasını söyledi. O da sadece ekmek ve biraz zeytinyağı getirdi ve “Ey Mü'minlerin anası! O paradan bir dirhem ayırsaydın da biraz et alsam olmaz mı idi?” dedi. Hz. Âişe de “Eğer bana hatırlatsa idin öyle yapardım” buyurdu.
Hz. Âişe (r.anhâ) kadınlara devamlı nasihat ederdi. Onlara bir tavsiyesi şöyledir:
“Kocası hanımından razı olursa Allah da razı olur. Eğer kocası ona öfkelenirse Allah ve melekleri de gazab eder.” “Kadın üzerinde kocanın hakları vardır. Onlardan bazıları: Kadınlık vazifesini yapması, öfkeli zamanından sakınıp sevinçli zamanını gözetmesi, kazandıklarında tutumlu olması, kocasının (meşru) emrine karşı gelmemesi, sırlarını saklaması, iffetini koruyup namusunda hıyanet etmemesidir. Kadın bunları yaparsa cennete girer.”
Hazret-i Âişe vâlidemiz buyurdu ki: “Resûlullah Efendimiz Hazretleri -ne bir hanımına, ne de bir hizmetkârına- hiç bir kimseye mübarek eli ile vurmadı. Ancak Allah yolunda cihad ederdi. Kendisine kötülük edenlerden nefsi için asla intikam almadı. Ancak Allâhü Teâlâ Hazretlerinin haram kıldığı şeyleri işleyenlerin hakkından gelir, Allah için intikam alırdı.” (Mevâhibü Ledünniye)
Hz. Âişe, hicretin elli yedinci senesi vefât etmiştir. Kabri Medîne-i Münevvere'de Cennetü'l-Bakî'dedir. (Radıyallâhü anhâ)
(Tabakât-ı İbn-i Sa'd)
Hicrî: 19 Şevval 1438 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder