18 Temmuz 2017 Salı

ARÂZÎ MAHSÛLLERİNDE ÖŞÜR FARZDIR


قَالَ اللهُ تَعَالَى:… كُلُوا مِنْ ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ. (سورة الأنعام,  ١٤١ )
الله تعالى بيوردى ( مئآلاً )  :"... ميوه ورديكى زمان هر برينين ميوسندن يه ينز. حاصاد كونى ده حقنى ( اوشورونى ) ورينز و إسرافته بولنماينز شبهه يوقكى الله تعالى إسراف أدنلرى سومز ."
Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen): “… Meyve verdiği zaman her birinin meyvesinden yeyiniz. Hasad günü de hakkını (öşrünü) veriniz ve israfta bulunmayınız. Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ israf edenleri sevmez.” 
(En’âm sûresi, âyet 141)
Hicrî:   24 Şevval  1438  Fazilet Takvimi 

ARÂZÎ MAHSÛLLERİNDE ÖŞÜR FARZDIR


Öşür arâzisinden çıkan mahsûlün zekâtına, -onda bir (1/10) demek olan- öşür denilmiştir. Öşür; âyet, hadîs ve icmâ ile sâbit bir farzdır. Âyet-i kerîmede (meâlen): “Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkardıklarımızın temiz (helâl)lerinden infâk edin (zekât ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı olmadığınız şeylerin yaramazını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Ganî'dir (sadakalarınıza ihtiyacı yoktur. Sadakalarınız sizin menfaatiniz içindir) ve Hamîd'dir (herkes Allâh'a hamd ve şükür borçludur).” (Bakara sûresi, âyet 267) buyurulmuştur.
Bir arâzî, yağmur, çay veya ırmak sularıyla sulanırsa mahsûlâtı onda bir nisbetinde; dalyanlar, dolablar, hayvanlar veya satın alınacak sular ile bütün sene veya senenin yarısından fazla sulanırsa yirmide bir nisbetinde öşür verilir. Tohumlar veya amele ücretleri vesâir masraflar bundan düşülmez.
Öşürde, arâzî sâhibinin akıllı, bâliğ (ergen), zengin olması şart değildir. Öşürde itibâr, arâzî sâhibine değil, arâziyedir. Yânî, mal sâhibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.
Altın, gümüş, para ve ticâret mallarından yılda bir defa zekât vermek lâzımdır. Arâzide ise yılda kaç mahsûl elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır. Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu halde, mahsûllerde bir yıl geçmesi îcâb etmez.
Bal, ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (badem), zeytin, pamuk, palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı, çayır otu, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasulye, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, salatalık, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü mahsülden ve yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.
Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o ağaçların meyvelerinden ve ekilenlerden de öşür vermek lâzımdır. Öşür arâzisi içinde, ekilmediği halde kendiliğinden çıkan mahsûlden de öşür verilir.
Hülâsâ, İmâm-ı A'zam Hz.leri: “Yerden, arâzîden elde edilen mahsûlün azında da çoğunda da öşür farzdır.” buyurdular.
Hicrî:   24 Şevval  1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder