27 Temmuz 2017 Perşembe

HACDAN ALINACAK İBRETLER -1



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ يَحُجُّ أَغْنِيَاءُ اُمَّتِي لِلنُّزْهَةِ وَأَوْسَاطُهُمْ لِلتِّجَارَةِ وَقُرَّاؤُهُمْ لِلرِّيَاءِ وَالسُّمْعَةِ وَفُقَرَاؤُهُمْ لِلمَسْأَلَةِ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."      إنسانلر اؤزرينه اؤيله بر زمان كلركى او زمان ده إنسانلرين زنكنلرى كزمك إيجن حجه كيدر ، اورطه حاللى اولانلرى تجارت ايجن ، قُرَّا ( حافِظ)  لرى  سُمْعه و ريا  ( كوستريش )  إيجن ، فقيرلرى ده ديلنمك إيجن حجه كيدرلر ."

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelir ki o zamanda insanların zenginleri gezmek için hacca gider, orta halli olanları ticaret için, kurrâ (hâfız)ları süm’a ve riya (gösteriş) için, fakirleri de dilenmek için hacca giderler.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   04 Zilkâde  1438  Fazilet Takvimi 


Hac yolculuğu âhiret yolculuğuna benzer.
Bu yolculuğun gayesi Kâbe, âhiret yolculuğunun gayesi de Kâbe'nin sahibi Allâhü Teâlâ'dır. O halde bu yolculuğun hazırlıkları, o yolculuğu akla getirmelidir.
Ailesi ve dostlarıyla vedalaştığı zaman, bunun son nefesteki ayrılığa benzediğini düşünmeli, kalbini bütün bağlardan kurtarıp hac için evden ayrıldığı gibi, ömrünün sonunun da böyle olacağını, yolculuk kolay olsa bile, kalbin her şeyden ayrılacağını bilmelidir.
Yol için azık aldığı, sahranın tehlikeleri için her türlü ihtiyatı gözettiği gibi, kıyâmet sahrasının daha uzun ve tehlikeli olacağını düşünmelidir. Orada azığa daha çok ihtiyaç vardır. Bu azık tedarik edilmelidir. Çabuk bozulan şeylerin işe yaramadığını bildiği ve bu yüzden yanına almadığı gibi, riyâ karışmış her türlü ibâdetin de âhiret azığı olamayacağını anlamalıdır.
Vasıtaya bindiği zaman tabutu hatırlamalıdır. Zira mutlaka bir gün tabutla taşınacaktır. Hatta daha vasıtadan inmeden, tabuta binme zamanı gelmiş olabilir. Her hâliyle bu yolculuk, o yolculuğa hazırlık olmalıdır. İhramını giydiğinde, kefeni hatırlamalıdır. Zira o yolculuğun elbisesi de, dünyada giydiği elbisesinden farklı olacaktır.
Yolda karşılaştığı her zorluk, ona münker ve nekir ile mezardaki akreple yılanları hatırlatmalıdır. Zira ölümden haşir zamanına kadar, önünde tehlikelerle dolu bir yol vardır.
Çölde kılavuzsuz olarak belâlardan korunamadığı gibi, ibâdetlerin kılavuzluğu olmaksızın mezardaki korkulardan kurtulamayacağını aklına getirmelidir.
Çölde bütün yakınlarından uzak olduğu gibi, kabirde de yapayalnız olacaktır. “Lebbeyk” dediği zaman bunun Allâhü Teâlâ'nın davetine cevap olduğunu bilmeli, kıyâmet gününde de kendisine seslenileceğini ve o zamanki korkuyu düşünmelidir. 
(İmâm Gazâli, Kimyâ-yı Saâdet)
Hicrî:   04 Zilkâde  1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder