9 Aralık 2024 Pazartesi

LOKMAN HEKİM’İN VASİYETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : بَلَغَنِي أَنَّ لُقْمَانَ عَلَيْهِ السَّلَامُ قَالَ لِابْنِهِ: لَيْسَ غِنًى كَصِحَّةٍ وَلَا نَعِيمٌ كَطِيبِ نَفْسٍ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : لقمان عليه السلام ، يك اوغلونه شويله نصيحت أتديكى بانه اولاشدى : صحت كبى زنكنلك ، كونل حضورى كبى نعمت يوقدر . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Lokman aleyhisselâm’ın oğluna şöyle nasihat ettiği bana ulaştı: Sıhhat gibi zenginlik, gönül huzuru gibi nimet yoktur.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:    08Cemâziyelâhir     1446  Fazilet Takvim

 

LOKMAN HEKİM’İN VASİYETİ

 

Lokman Hekim, vefatı esnâsında vârislerine bir zarf verip, “Bütün sırlarım bundadır. Sayılı nefesim bitip öldüğüm zaman, hekimleri toplayıp bu zarfın içindeki sırlarımı önlerine koyar müzâyede edersiniz. Kaç kese akçeye satılırsa o meblağı evlâd ve iyâlime teslim edersiniz.” diye vasiyet etmişti.

Âhirete irtihal ettiği zaman zarfı açıp baktılar, gördüler ki Lokman Hekim: “Ayağını sıcak tut, başını serin; kendine bir iş bul, düşünme derin” yazıp sözüne son vermişti. Bu, birçok hikmeti şâmil ve insan vücuduna pek elverişli bir sözdür. Hakikaten pek çok hastalık evvelâ ayaktan alınır. Lâkin insanoğlu bunu çok fark edemez. Zira insanın ayağı, bitkilerin kökleri mesâbesindedir. Husûsiyle kış günlerinde daha ziyâde dikkat etmek lâzımdır. Ancak bedeni nârin olanlar, vücudunun tamamını muhafaza etmelidir.

 

MUTFAĞIMIZ: LAHANA YEMEĞİ (10 Kişilik)

 

Malzemeler: 1 adet orta boy lahana, yarım kg kuşbaşı et, 2 adet soğan, 2 kaşık salça, 4 adet domates, 3 diş sarımsak, 100 gr kaşar, karabiber ve tuz.

Beşamel sos malzemeleri: 1,5 çay bardağı sıvı yağ ve süt, 1 bardak un, 1 adet yumurta sarısı, 1 gr muskat cevizi.

Hazırlık: Lahananın yaprakları, biraz tuz atılmış suda haşlanır. Ayrı bir tencerede içi hazırlanır: Kuşbaşı etler biraz yağda kavrulur. Soğanlar ilave edilip biraz daha kavrulur. Salça ilave edilip kavrulur. Sonra içerisine, rendelenmiş domates ve sarımsak ile tuz, karabiber, pul biber ve az su konularak pişmeye bırakılır.

Bir tavada, yağda unu az kavurarak içerisine süt ilave edilir. Tuz ve muskat cevizi ilave edilir, bir miktar kaynatılarak beşamel sos hazırlanır.

Haşlanan lahanalar, yaprak yaprak 2 kat olarak tepsiye döşenir. Lahanalar döşenirken aralarına pul biber serpilebilir. Hazırlanan iç, üzerine yayılır. Tekrar üzerine 2 kat lahana yaprakları dizilir. Üzerine, hazırlanmış olan beşamel sos dökülüp rendelenmiş kaşar serpilerek 180 derece fırında 15 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

Hicrî:    08Cemâziyelâhir  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder